Ebola-gyógyszer: lehet, hogy a beteg fogatlanul fog 120 évig élni, de életben marad

Vészhelyzetekben nincs idő arra, hogy állatokon és embereken végezzenek kísérleteket - mondta egy infektológus annak kapcsán, hogy kísérleti gyógyszerrel gyógyítottak meg ebolás betegeket. A szakember arra a felvetésre, hogy a készítménynek lehetnek ismeretlen mellékhatásai, úgy reagált: lehet, hogy a beteg fogatlanul fog 120 évig élni, de életben marad.

Vészhelyzetekben, amikor nagyon nagy a halálozás, nincs idő arra, hogy állatokon és embereken végezzenek kísérleteket – jelentette ki Ternák Gábor a Pécsi Tudományegyetem infektológus professzora a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy két, Libériában Ebola-járványban megbetegedett amerikait kísérleti gyógyszerekkel gyógyítottak meg.

Hangoztatta: a szóban forgó készítmények elméleti alapjait már rég kitalálták. Ez nem a vírusokra direkt ható, azoknak a mechanizmusait gátló gyógyszer, hanem ellenanyagokról van szó. A szer kifejlesztésének mechanizmusa az volt, hogy a vírussal beoltottak egereket, s mivel minden élőlény termel ilyenkor antitesteket, ezeket manipulálva vitték át a genetikai állományt – magyarázta.

Csak az szab gátat a szer alkalmazását illetően, hogy nagyon nehéz előállítani, és kis mennyiségek állnak belőle rendelkezésre – mondta a szakember.
Ternák Gábor infektológus a 180 percben

Arra a felvetésre, hogy a készítménynek lehetnek ismeretlen mellékhatásai, úgy reagált: itt életveszély elhárításáról van szó. Lehet, hogy a beteg fogatlanul fog 120 évig élni, de életben marad – érvelt.

Beszélt arról is: az Ebola-vírus elterjedését az okozta, hogy olyan nagy létszámú közösségekbe került be, melyekben a higiéniai szabályok betartása kívánnivalót hagy maga után. Úgy vélekedett: remélhetőleg két-három hónap múlva lecseng ez a járvány. Elképzelhetőnek nevezte, hogy behurcolják Európába a vírust, de tömeges elterjedésétől szerinte nem kell tartani.

Kiemelte: külön kell választani a betegség komolyságát a rárakódó hisztériától. A betegség forrása a beteg ember, ha ezt a kapcsolatot valamilyen izolációval sikerül megszüntetni, akkor a vírus nem terjed tovább. Ha azonban bárki ilyen helyről érkezik és lázas, azt komolyan kell venni – tette egyértelművé.