Putyin meglepő diplomáciai lépése

Az orosz államfő nemcsak az ukrán elnököt, de az Európai Unió magas rangú küldöttségét is meghívta az Eurázsiai Vámunió jövő heti csúcsértekezletére. Vlagyimir Putyin a közvetlen tárgyalásokon az energiaszállítások kérdését és a kelet-ukrajnai polgárháborús válság rendezését szeretné megvitatni.

Moszkvában és Kijevben egyszerre jelentették be, hogy augusztus 26-án találkozik az orosz és az ukrán elnök. Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko utoljára június elején, a normandiai partraszállás évfordulós ünnepségén váltott néhány szót egymással. Ezúttal az Oroszország vezette Eurázsiai Vámuniói minszki csúcstalálkozója kínál alkalmat a közvetlen tárgyalásokra.
Hallgassa meg!

Újabb meglepő diplomáciai lépésként Putyin a legutóbbi telefonbeszélgetés során meghívta ugyanide az Európai Bizottság elnökét is. Mivel José Manuel Barroso szabadságát tölti, Brüsszel képviseletében három uniós biztost küld a fehérorosz fővárosba. A bizottság delegációjának tagja lesz Catherine Ashton külügyi főképviselő, valamint Günther Oettinger energiaügyi és Karel De Gucht kereskedelmi biztos.

A válság rendezésén túl a megbeszélések további témája lesz még az orosz gázszállítások és a kölcsönös szankciók ügye. A moszkvai kezdeményezés azért figyelemreméltó, mert az ukrajnai politikai fordulatot éppen az a kérdés indította el, hogy Kijev az Európai Unióhoz közeledjen, vagy az Oroszország mellett még Kazahsztánt és Fehéroroszországot tömörítő Eurázsiai Vámunióba lépjen be.

A minszki találkozó az első magas szintű kapcsolatfelvétel a két gazdasági közösség között. Ugyan a kelet-ukrajnai fronton továbbra is súlyos harcok folynak, brüsszeli elemzők úgy vélik, a jelek szerint Oroszország inkább már enyhíteni szeretné a konfliktus okozta nemzetközi feszültséget.