Orosz embargó: hatszáz lengyel élelmiszertermelő kérte eddig az uniós kártalanítást

Több száz kártalanítási kérvényt vár a lengyel Agencja Rynku Rolnego intervenciós hivatal az orosz mezőgazdasági embargó miatt európai uniós támogatásra jogosult zöldség- és gyümölcstermelőktől, eddig 600 pályázat futott be - közölte csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna napilap.

Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter csütörtökön találkozott a jótékonysági szervezetek képviselőivel. A napilap azt írta, hogy a létrejött megállapodás szerint a termelők jövő hétfőtől szállíthatják az élelmiszerbankoknak a zöldséget és gyümölcsöt, amelyekre az Európai Bizottság augusztus 18-án hozott döntése vonatkozik. A döntés értelmében a piacon keletkezett többlet egy részét kivonják a forgalomból, jótékonysági célokra szánják, a gazdákat pedig kártalanítják.

A lengyel miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az uniós intézmények még nem rendelkeztek konkrét elszámolási feltételekről.

A Gazeta Wyborcza napilap úgy értesült, Sawicki a formális eljárások konkretizálását a pénteki brüsszeli szakértői találkozótól várja, amelyen az EU 28 tagországának képviselői az orosz embargó bevezetése óta az unió agrárpiacán bekövetkezett eseményeket tekintik át. Ezután pedig az augusztus 30-i rendkívüli csúcstalálkozótól reméli a kártalanításra vonatkozó konkrét pénzügyi döntéseket.

A lengyel gyümölcstermelők képviselői attól tartanak, a kisgazdák nem tudnak eleget tenni formális követelményeknek, nehezen tudják kimutatni valódi veszteségüket. Csak a termelők 20-25 százaléka tagja nagyobb szövetkezetnek vagy más termelői szervezetnek, ami megnehezíti képviseletüket - írta a farmer.pl szakportál.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy Sawicki a múlt héten Dacian Ciolosszal, az EU mezőgazdasági biztosával, e héten pedig Karel de Gucht kereskedelmi biztossal tárgyalt Brüsszelben a lengyel gazdák kártalanításáról. A tárgyalások után Sawicki kijelentette: Lengyelország nem augusztus 18-tól, vagyis az uniós kártalanítás kihirdetésétől keletkezett károkra szeretne támogatást kérni, hanem augusztus 1-jét, vagyis az orosz embargó kihirdetését tekintené kiindulópontnak.

A minisztérium azt is közölte, a tilalom következtében létrejött lengyel élelmiszertöbblet mintegy 15 százalékát lehet uniós vagy egyéb piacon értékesíteni. Eddig Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal tárgyaltak a lengyel küldöttségek. Szerdán Janusz Piechocinski gazdasági miniszter jelezte, hogy a jövő héten tárgyal az amerikai kollégájával a lengyel zöldség- és gyümölcsexportra vonatkozó eljárások egyszerűsítéséről.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az Európai Bizottság 125 millió eurót szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására.