Lezárult a kórusfesztivál Nyíregyházán

Lezárult a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál Nyíregyházán. Az eseményen tíz országból összesen 18 kórus vett részt, a fesztivál nagydíját és a közönségdíjat az indonéziai Resonanz Gyermekkar nyerte el az augusztus 20-án véget ért rendezvényen.

A résztvevők létszáma idén a helyi kórusokkal együtt elérte az ezer főt. A fesztivál minősítő versenyén az induló kórusokat nemzetközi zsűri díjazta, amelynek tagja volt Tóth Péter, Andris Veismanis, Mindszenty Zsuzsánna, Leon Siu-vaj Tung és Szabó Dénes is - tájékoztatták csütörtökön az MTI-t a szervezők. A zsűri 10 kórust jutalmazott aranydiplomával. Négy kórus ezüstdiplomát, két kórus bronzdiplomát kapott. Idén a fesztivál nagydíját és a közönségdíjat egyaránt az indonéziai Resonanz Gyermekkar nyerte el.

A zsűri emellett különdíjjal jutalmazta a legszínvonalasabb versenyműsort (Gemma Énekegyüttes), a legjobb Kodály-feldolgozást (Resonanz Gyermekkórus és a debreceni Ady Leánykar), valamint a legjobb kortárs mű előadását (Ady Leánykar) is. A Kelet-Kínai Egyetem kórusa egy népdal feldolgozásért részesült különdíjban, míg a Cantemus Alapítvány díját a hong-kongi Jüan Lung kerület kórusa érdemelte ki. Karnagyi különdíjat kapott Oriol Castenyer (Spanyolország), Talin Cse (Kína) és Devi Francesca (Indonézia).

A fesztivált lezáró augusztus 20-i gálaünnepségen Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára köszöntötte résztvevőket, valamint ő adta át a fesztivál nagydíját is.

"A házigazda Cantemus kóruscsalád és a fesztiválon részt vevő európai, ázsiai, indonéziai kórustagok újra megerősítették, hogy a kórusművészet európai fellegvára Nyíregyháza" - jelentette ki beszédében az államtitkár, aki méltatta a kórusművészet és általában a kultúra közönségteremtő erejét is.

"A kultúra legfőbb küldetése nem önmagáért, hanem a közösségért való" - fogalmazta meg Hoppál Péter.