Jól jár az orosz importtilalommal Szerbia

Sem drágulásra, sem árcsökkenésre nem lehet számítani Szerbiában az orosz embargó, illetve az abból következő megnövekedett szerb export miatt - jelentette ki Snezana Bogosavljevic-Boskovic szerb mezőgazdasági miniszter a Vecernje Novosti című napilap csütörtöki számának adott interjúban.

Moszkva úgy határozott, hogy augusztus 7-étől egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbia azonban felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekkel való ellátásában. A tárcavezető szerint ez olyan egyedülálló esély Belgrádnak, amelyet nem szabad elmulasztani. Hozzátette azonban, hogy mindenképpen tiszteletben kell tartani az orosz elvárásokat és előírásokat.

"Az orosz fél minden mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékünk iránt érdeklődik, különösen a hús- és tejtermékek, valamint a zöldség és gyümölcs iránt, sajtot pedig bármekkora mennyiségben kiszállíthatnánk" - magyarázta a miniszter.

Bogosavljevic-Boskovic csütörtökön Moszkvában tárgyal orosz kollégájával, a téma egyebek mellett a további exportlehetőségek kiaknázása, illetve a szerb termékek orosz piacra való bevezetése lesz.

Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter néhány napja felhívta rá a figyelmet, hogy Szerbia az idén eddig 117 millió dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket Oroszországba, az év végéig ezt 300 millió dollárra növelhetné. Tavaly egész évben 172 millió dollár volt a mezőgazdasági export ebben a relációban.