Fox News: súlyos arcsérüléseket szenvedett a fekete fiatalt lelövő rendőr

Súlyos sérüléseket szenvedett az arcán az a fehér rendőr, aki agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert St. Louis elővárosában, Fergusonban - közölte szerdán jól értesült forrásra hivatkozva a Fox News televízió.

Arról, mi is történt az augusztus 9-i incidens során, ellentmondó információk láttak napvilágot. A rendőr, Darren Wilson környezetéből olyan verzió szivárgott ki, hogy a fegyvert önvédelemből kellett elsütni, az áldozat, Michael Brown pártján pedig többen úgy tanúskodtak, hogy a hatóság emberével dulakodásba keveredő fiú meg akarta adni magát, amikor lelőtték.

A Fox News úgy értesült, hogy Wilsont, akit Brown kis híján eszméletlenre vert, szemüreg környéki koponyatöréssel vitte be a kórházba a fergusoni rendőrfőnök helyettese. A fiú egy a hatóságok által a múlt pénteken bemutatott videofelvétel tanúsága szerint nem sokkal az incidens előtt szivart lopott egy közeli boltból, és tulajdonosával konfliktusba keveredett.

A környékre autóval kiérkező rendőr a televízió informátora szerint az ablakon kiszólva felszólította az úttesten haladó Brownt és Dorain Johnson nevű társát, hogy menjenek a járdára és ne akadályozzák a forgalmat. A fiúk nem engedelmeskedtek, ezért a rendőr melléjük tolatott és megpróbált kiszállni a járműből.

A Fox News által ismertetett változat szerint "egyértelműen bizonyítható", hogy Wilson és Brown között küzdelem bontakozott ki a rendőr fegyveréért, és az elsült. A televízió szerint nem világos, hogy ki húzta meg a ravaszt, de az biztos, hogy a 193 centiméter magas, 132 kilós fiú megütötte a rendőrt az autó ablakán át. Johnson és más tanúk korábban azt állították, hogy a rendőr be akarta rángatni Brownt az autóba. A lelőtt fiú társa szerint Wilson agresszívan viselkedett.

A lelőtt fiún három boncolást hajtottak végre, és megállapították, hogy legalább hat lövés érte. Brown szervezetében marihuánát találtak.

A halálos incidens nyomán zavargások törtek ki a többségében feketék lakta városban. A szerdára virradó éjjel megtartott tüntetés hevessége nem érte el az előző napokbelit, de a rendőrök így is 47 embert vettek őrizetbe.

Szerdán közölték, hogy felfüggesztették a szolgálatból a fergusoni rendőrség egy tagját, aki a tiltakozások alatt életveszélyesen megfenyegetett tüntetőket.

A nap folyamán Fergusonba érkezett Eric Holder igazságügy-miniszter, és arról biztosította az önkormányzat vezetőit, hogy a legtapasztaltabb nyomozókat és ügyészeket állította rá az ügy kivizsgálására. A tárcavezető, aki találkozott Michael Brown szüleivel is, óva intett az egyoldalú információk kiszivárogtatásától.

A Wilson elleni vádemelés ügyében illetékes vádesküdtszék szerdán megkezdte a tanúk meghallgatását.