Ezekkel a felvételekkel nagyon sokat nyerhet Budapest

Virtuálisan is végighajózhatóvá válik a Duna a Google új projektjének köszönhetően, ami jó hatással lehet Budapest idegenforgalmára is.

Egyedülálló projektbe kezdett be a Google, amely végigfotózza a Dunát, a folyóról nagyobb méretű folyami hajóra szerelve készít Street View panorámákat. Ezzel virtuálisan is végighajózhatóvá válik a folyó. A Google korábban is készített panorámafelvételeket folyókról, így a Temzéről, az Amazonasról és a Coloradóról, de nem olyan hosszú szakaszon, mint most a Duna esetében – hangzott el a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.
Google Street View Duna-fotózása - Közelről

A mérföldkőnek tekinthető dunai fényképsorozat indoka lehet, hogy Európában a folyami élményhajózás a turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Ezeknek a kirándulásoknak Budapest az egyik meghatározó városa, nagyon sok társaság választja a magyar fővárost túrái kezdő- vagy zárópontjának. Budapest olyan központtá tud válni, ahol a hajók utascseréjét, illetve az átszállásokat bonyolítják. Az innen induló túrák utasai általában már néhány nappal korábban megérkeznek a városba, ami pluszforgalmat hoz a szállodáknak és a csomagszállítóknak is – mondta Spányik Gábor, a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. ügyvezetője.

Sztojanovits Kristóf turisztikai szakértő hozzátette: ezenkívül, mivel Budapest a fordulópont a hajók számára, szinte mindent itt vételeznek: húst, zöldséget, vizet vagy akár üzemanyagot is. Mindez a szállodák, éttermek mellett a kereskedőknek is komoly forgalmat hoz. Tulajdonképpen a Duna-part, az azzal párhuzamos belvárosi utcák vendéglátósainak, kereskedőinek egy része a hajós turistákból él. Példaként megemlítette, ma tíz-tizenkét olyan virágkötő van Budapesten, aki ezekre a megrendelésekre alapozza az üzletét.

A szakértő azt is megemlítette, hogy amikor felújították a Nagyvásárcsarnok körüli teret, és a hajós társaságok városi turistabuszai nem tudták megközelíteni a helyet, a piacon többen az eladások 20 százalékos csökkenéséről számoltak be.

A szállodahajók már kora tavasszal megjelennek a Dunán. Spányik Gábor elmondta, a járatok egészen szeptemberig nagy számban érkeznek Budapestre. Van, amelyik csak négy-öt órát tölt a magyar fővárosban, míg más hajók két-három napra is lehorgonyoznak. Jelenleg százhúsz nagy nemzetközi hajó látogatja rendszeresen Budapestet, a fele hetente jelenik meg a magyar turisztikai piacon.

A turisták tájékozódását is jól segítő speciális online Street View térképet a statisztikák szerint több mint egymilliárdan használják havonta világszerte. Az Európai Unió Duna-stratégiája a folyó turisztikai hasznosítását rendkívül fontosnak tartja. Ennek keretében turisztikai szervezetek, illetve szolgáltatók határokon átnyúló idegenforgalmi termékfejlesztéseket hajtanak végre. Ennek szintén nagyon jó eszköze lehet a Google Street View új tartalma – hangzott el a Közelről keddi adásában.

Megkezdi a dunai vízi út fotózását a Google