Dél-Afrika megtiltotta a Guineából, Libériából és Sierra Leonéból érkezők beutazását

A Dél-afrikai Köztársaság megtiltotta a Guineából, Libériából és Sierra Leonéból érkezők beutazását - jelentette be csütörtökön a pretoriai kormány. A korlátozást az Ebola-vírus terjedésének megakadályozásával indokolta.

A tilalom nem vonatkozik dél-afrikai állampolgárokra, a szóban forgó nyugat-afrikai országokból hazatérőknek azonban szigorúbb egészségügyi ellenőrzésen kell majd átesniük - olvasható a kormány sajtóközleményében. Nigériából továbbra sem tilos a beutazás a Dél-afrikai Köztársaságba, onnan ugyanis jóval kevesebb megbetegedést jelentettek.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerháromszázan haltak meg az Ebola-járvány miatt Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ez az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A ragály A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.