A parlagfű irtásának fontosságára figyelmeztet a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az allergén gyomnövény elleni védekezés olyan terület lehet, amiben minden párt egyetért.

A kisebbik kormánypárt MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az önkormányzati választás közeledtével minden párt azt emeli ki, amelyben különbözik versenytársaitól, a parlagfű elleni védekezés viszont lehet "olyan terület, ahol mindenki kifejezheti egyetértését". Hangsúlyozzák: kölcsönösen kell felhívni a polgárok figyelmét a parlagfű irtásának jelentőségére: csak annyi a tennivaló - írják -, hogy mindenki semmisítse meg a gyomnövényt közvetlen környezetében.

A közlemény ismerteti, hogy Magyarországon mintegy másfél millió ember reagál allergiás tünetekkel a parlagfű augusztus-szeptember táján megjelenő pollenjeire, a betegség ebben az időszakban "szinte elviselhetetlenné teszi a mindennapokat, akadályozza a munkavégzést".

A gyógyítás nehéz orvosi feladat, a betegeknek és a gyógyszertámogatási kasszának is jelentős terhet jelent. A hatóságok számos eszközzel rendelkeznek a gyomnövény irtására, megoldást azonban csak "az intézkedések következetes alkalmazása és a felelős állampolgári magatartás" jelenthet együttesen - olvasható a közleményben.