Lezárták a látogatók elől egy kitöréssel fenyegető izlandi vulkán környékét

Lezárták a turisták elől a kitöréssel fenyegető izlandi Bardarbunga vulkántól északra eső fennsíkot, az ott tartózkodókat távozásra szólították fel az izlandi polgári védelmi hatóságok.

A Bardarbunga térségét az utóbbi napokban több ezer kisebb földrengés rázta meg. Szakértők szerint nem zárható ki, hogy kitör a vulkán. A szigetországban narancsszínű - a második legsúlyosabb fokozatú - riasztást adtak ki.

A tűzhányó és a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull közötti terület lezárását szerdára virradóra rendelték el. A kiürítés várhatóan a nap folyamán befejeződik.

A geológusok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy bekövetkezik-e a Bardarbunga kitörése, de elég veszélyesnek ítélik meg a vulkánt ahhoz, hogy ha kitör, megzavarja a légi közlekedést Észak-Európa és Észak-Amerika felett. Emellett komoly károkat okozhat Izlandon, ha a vulkáni láva megolvasztja a gleccser jegét és ezzel áradást idéz elő.

Az evakuálással érintett térségben nincsenek állandó települések, csak kunyhók és kempingek, ahol turisták és vadászok fordulnak meg.

A hatóságok becslése szerint az intézkedés időpontjában 100-150 turista tartózkodott az érintett térségben.

A polgári védelem a parti őrség repülőgépeivel ellenőrző repülést végez a lezárt terület felett, így próbálnak meggyőződni arról, hogy mindenki elhagyta-e a körzetet.

2010 áprilisában egy másik izlandi vulkán, az Eyjafjallajokul kitörése után több mint 100 ezer légi járatot töröltek Európa-szerte a légkörben szitáló vulkáni hamu miatt.