Kairó visszafogottságra inti a tüntetések kezelésében Washingtont

Az egyiptomi belügyminisztérium szóvivője ötpontos használati útmutatóval látta el az amerikai rendvédelmi erőket, és visszafogottságra szólította fel Washingtont a St. Louis-ban lassan két hete tartó zavargások kezelésében - írta szerdán internetes oldalán az al-Maszri al-Jóm című napilap.

A szóvivő pár nappal a tavaly augusztusi kairói tömegtüntetések véres feloszlatásának évfordulója után lépett így fel. Az egyiptomi biztonsági erők akkori akciójában a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet szerint egyetlen nap alatt több mint ezer ember vesztette életét.

Háni Abdel-Latíf egy népszerű egyiptomi televíziós műsorban határozottan felszólította az amerikai rendőrséget, hogy tekintsen el a túlzott erő alkalmazásától a tüntetőkkel szemben. Az erőszakos fellépés helyett a vezérőrnagy a két fél közötti párbeszédet sürgette annak érdekében, hogy a káosz ne csapjon át a szomszédos szövetségi államokba.

Abdel-Latíf ezenfelül kijelentette, hogy mielőbb felelősségre kell vonni azt a fehér rendőrt, aki augusztus 9-én agyonlőtte a 18 éves fekete Michael Brownt, kiváltva ezzel a jelenlegi zavargásokat. A szóvivő szerint ez a hatóságok kötelessége, és ezzel eleget tennének a demonstrálók jogos követelésének.

Amerikának csak további gondokat fog okozni, ha folytatja erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben - figyelmeztetett a belügyminisztériumi tisztségviselő. "Nem fegyverkereskedőkkel és kalasnyikovokkal felfegyverkezett szélsőségesekkel állnak szemben, hanem békés tüntetőkkel" - tette hozzá.

A tavalyi kairói tüntetések leverését illető heves nemzetközi bírálatokat Egyiptom akkor azzal utasította vissza, hogy a demonstrálók között állig felfegyverkezett terroristák voltak. Washington is bírálta a jelenlegi hatalom drasztikus fellépését a hadsereg által tavaly július 3-án megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök támogatóival és egyéb ellenzéki erőkkel szemben.

Az Egyesült Államok és Egyiptom viszonya az észak-afrikai ország első demokratikus úton megválasztott államfőjének megbuktatása után történelmi mélypontra jutott, és azóta sem a régi. Washington még tavaly ősszel befagyasztotta az észak-afrikai országnak folyósított mintegy másfél milliárd dolláros (több mint 350 milliárd forintos)éves katonai segély egy jelentős részét.

Marie Harf amerikai külügyi szóvivőtől július 31-én egy újságíró azt kérdezte, miért nem vonják meg Izraeltől is a hadi juttatásokat a gázai civil áldozatok láttán? Harf azt válaszolta, hogy az egyiptomi kormány az amerikai segélyeket "saját polgárai ellen fordította".

Az egyiptomi külügyminisztérium kedden aggodalmát fejezte ki a St. Louis-i zavargások miatt, és emlékeztetett a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által tolmácsolt nemzetközi felhívásokra, amelyek a szólásszabadság és a gyülekezési jog tiszteletben tartására ösztökélték Washingtont.