Fazekas: a debreceni a legszebb virágünnep

A legszebb virágünnepnek nevezte a debreceni virágkarnevált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a felvonulást követő virágkocsi-kiállítást és folklórfesztivált megnyitó beszédében.

A karnevál 15 színpompás virágkocsija - miután a tánccsoportokkal végigvonult a városon - az új Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén sorakozott fel, ahol az érdeklődők közelről is megtekinthetik a kompozíciókat.

A földművelésügyi miniszter szerint "a magyar virágokat szerető nemzet", a debreceni virágkarnevál pedig a legszebb virágünnep, amely immár generációk óta vonzza a látogatókat a térség központjába.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium most első alkalommal támogatott anyagilag is egy kompozíciót: az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsiját, amelyet eredeti, alföldi parasztszekeres ötös fogat vezetett fel. A Szent László füve című ősi legendát virágokkal díszített szoborcsoport, valamint az autentikus népzenei kísérettel fellépő hajdúsági és nagyváradi néptánccsoport idézte meg.

Augusztus 20. - Virágkarnevál Debrecenben


A virágkompozíció alapját Pikó Sándor képzőművész tervezte és faragta, és Szabó Erzsébet virágkötő díszítette több ezer szál száraz- és élővirág felhasználásával - tette hozzá Fazekas Sándor.

A virágkocsit ihlető legenda szerint Szent László király népét és seregét egykor súlyos betegség sújtotta. Mivel az emberek nem találtak gyógyírt a betegségre, a király az Istenhez fordult fohásszal. Az Úr meghallgatta Szent László király imáját és egy angyalt küldött segítségül, aki azt mondta a királynak: vegye kézbe az íját, lőjön ki egy nyilat, és ahol a nyíl a földbe fúródik, ott talál majd gyógyírt a szörnyű betegségre. A király úgy tett, ahogy az angyal mondta, meg is találta a gyógyfüvet, amelyből főzetet készíttetett, s csodák csodájára a nép és a sereg is meggyógyult a betegségből. Azóta a nép ezt a gyógyfüvet Szent László füvének is nevezi.