A házkutatás után Cliff Richard lemondta a fellépését

Sir Cliff Richard lemondta az angliai canterburyi székesegyházba meghirdetett jövő havi fellépését, mert nem akarja, hogy a közelmúlt eseményei - a brit énekes angliai otthonának rendőrségi átkutatása egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés gyanúja miatt - beárnyékolják a jótékonysági rendezvényt.

A 73 éves popsztár, aki portugáliai nyaralójában tartózkodott Berkshire megyei házának múlt heti átkutatásakor, tagadja a szexuális visszaélésre vonatkozó állításokat. Az előadó szeptemberben tér vissza Nagy-Britanniába.

"Sir Cliff a tervek szerint szeptember 26-én lépett volna színpadra a canterburyi katedrálisba meghirdetett jótékonysági rendezvényen, de nem akarja, hogy a személyét érintő hamis állítások beárnyékolják az eseményt, ezért visszalépett a fellépéstől" - közölte egy rövid közleményben a zenész szóvivője. Mint aláhúzta, Cliff Richard elnézést kér az okozott kellemetlenségekért.

A popsztár házát egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés gyanúja alapján kutatták át a múlt héten a rendőrök. Az 1980-as években történt incidens sértettje egy fiú volt, aki a közelebbről nem részletezett visszaélés idején még nem töltötte be a 16. életévét.

Sir Cliff Richard. Fotó: Rex Features

Sir Cliff Richard. Fotó: Rex Features



A rendőrség a feljelentés nyomán kiadott házkutatási engedély birtokában szállta meg Cliff Richard angliai házát. Nem sokkal később kiadott nyilatkozatában a zenész hangsúlyozta, hogy hosszú hónapok óta tudatában volt "az interneten keringő vádaskodásoknak", amelyek "teljes mértékben hamisak". Hozzátette, hogy kész teljes mértékben együttműködni a rendőrséggel.

A Harry Webb néven született Cliff Richard minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, akit karrierje elején gyakran Nagy-Britannia Elvis Presley-re adott válaszaként emlegettek. Karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Két éve a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett gyémántjubileumi szuperkoncerten is fellépett, és 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte II. Erzsébet királynőt.