Varga Mihály: szükség lenne a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság összehívására

Varga Mihály szerint is szükség lenne a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság összehívására; a nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában megerősítette, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsának következő ülésén fel kell vetni az embargó hatását kompenzáló direkt uniós támogatások bővítését.

A miniszter felidézte, hogy a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom. Hozzátette, ha Oroszország az autóimportot is korlátozza, az - elsősorban a német autópiacon keresztül - a magyar iparra is kedvezőtlen hatással lesz.

"Egyetértek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatával, amely szerint szükség volna a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság összehívására és annak megtárgyalására, hogyan lehet a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatokat életben tartani" - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy ez a gazdaság alapvető érdeke.

Varga Mihály felidézte: az Európai Bizottság bejelentette, hogy 125 millió euró értékben direkt támogatást biztosít azoknak a zöldségtermesztőknek, akiknek romlandó terményeik vannak.

"A magyar gazdaságot ennél komolyabb veszteség is érheti, ezért szükségünk van arra, hogy ne csak a mezőgazdaságban, hanem az iparban, a feldolgozóiparban vagy az építőiparban is kompenzálják a veszteségünket" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szerint a másik kérdés, hogy az Európai Unió átgondolja-e az Oroszország elleni szankciókat, szükség van egy ilyen megbeszélésre - jelentette ki.

A miniszter a devizahitelekkel kapcsolatosan megerősítette, hogy ezeket kivezetik.

A bankok céltartalékot képeznek a várható veszteség mértékére, a miniszter szerint 900 milliárd forint körül lesz az a nagyságrend, amivel a devizahitelek kivezetése együtt jár. Ezt rendezi majd el az az elszámolás, amit szeptemberben az Országgyűlés elé terjesztenek - közölte, hozzátéve, hogy ez a bankrendszer működőképességét nem veszélyezteti.