Ukrajnában felelősségre vonják az orosz tévécsatornákra vonatkozó tilalom megsértőit

A jövőben felelősségre vonják az orosz televíziók ukrajnai sugárzására vonatkozó tilalom megsértőit - közölte az ukrán belügyminisztérium.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója, aki a tárcánál a sugárzási tilalom betartatását felügyeli, a Facebook közösségi portálon kedden közzétett közleményében azzal indokolta a 14 orosz tévécsatorna - közöttük a Pervij kanal (Egyes csatorna), a Russia Today és a Life News - sugárzásának ideiglenes tilalmát, hogy "propagandát terjesztenek és háborús erőszakot szítanak".

Arszen Avakov belügyminiszter kedden írt alá rendeletet a tárcának és a Nemzeti Rádió és Televízió Tanácsnak a tilalom betartatásával kapcsolatos feladatairól.

A belügyi szervek feladata, hogy feltárják, mely kábeltársaságok nem tartják be a 14 csatorna adásainak sugárzására vonatkozó tilalmat, és felügyeljék a tilalom betartatását a közintézményekben, szállodákban, iskolákban, kórházakban, üdülőkben működő kábelhálózatokon.

A rendelet megsértőit a hatályos ukrán törvényeknek megfelelően felelősségre vonják.

Az orosz csatornák sugárzásának betiltása az ukrán Nemzeti Rádió és Televízió Tanács határozatának és a kijevi kerületi közigazgatási bíróság július 17-i döntésének megfelelően lépett hatályba.