LMP: a kormány segítse a családi napköziket!

Az LMP felszólítja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, tegye lehetővé a családi napközik létrehozásához megítélt uniós támogatások kifizetését, ha pedig ez nem lehetséges, a kormány nemzeti forrásból segítse létrejöttüket.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke kedden az MTI-nek elmondta: Magyarországon a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőknek mindössze 6 százalékát foglalkoztatják, aminek szerinte a napközbeni gyermekellátás elégtelensége az oka. Csupán a gyermekek hatodának elegendő férőhely van az országban - mondta.

Emlékeztetett rá: bár a kabinet az előző ciklusban azt ígérte, hogy 28 milliárd forintból 6300 új bölcsődei férőhelyet hoz létre, ennek kevesebb, mint a fele valósult meg, holott a problémát az egész program végrehajtása sem oldotta volna meg. Sérelmezte, hogy bár 2012 óta rendelkezésre áll egy tízmilliárd forintos keretösszegű uniós támogatás a nevezett célra, ennek mintegy kétharmadát nem fizették ki a nyerteseknek, így kétezer férőhely nem jöhetett létre.

Sárkány Márta, egy a megítélt támogatáshoz hozzá nem jutó gárdonyi vállalkozó erről elmondta, bár kezdettől fogva megfelelt a kiírásnak, forráshiány miatt csak 2014 februárjában értesítették arról, hogy 47,3 millió forintot kap a pályázati keretből. Azonban szerződést azóta sem kapott az Európai Szociális Alap pályázatáról, így még előleget sem vehetett fel, holott szeptemberben indítaná családi napközijét 21 férőhellyel és hat alkalmazottal.