Az ÁNTSZ nem javasolja az utazást az Ebola-járvánnyal érintett országokba

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nem javasolja az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokba utazást, azonban hozzáteszi, a vírusfertőződés kockázata még azoknál is nagyon csekély, akik az érintett területen élnek vagy odautaznak.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény kiemeli, akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy a holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, illetve valamely testnedvükkel. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolat, aki akár már hét hete tünetmentes.

Az ÁNTSZ az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján készített anyag emlékeztet rá, hogy az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől vagy például egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik, és - az influenzával ellentétben - a levegőben sem terjed.

Amennyiben valaki mégis az érintett területre utazik, minimálisra csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha kerüli a közvetlen érintkezést a beteg emberek (illetve holttestük) vérével, testnedveivel, továbbá olyan tárgyakkal, amelyek szennyeződhettek. Kerülni kell az érintkezést a vadon élő állatokkal, azok tetemével, és ne fogyasszanak vadon élő állatokból készült húsételt.

Ajánlott a rendszeres szappanos (vagy kézfertőtlenítős) kézmosás, és érdemes kideríteni, hol van megbízható egészségügyi ellátóhely.

Mindezeken kívül érdemes az odautazónak rendelkeznie olyan utasbiztosítással, amely fedezetet nyújt a lehető leggyorsabb hazaszállításra arra az esetre, ha megbetegedne vagy baleset érné, ezzel ugyanis csökkentheti annak veszélyét, hogy valamelyik helyi egészségügyi ellátó létesítményben fertőződhessen meg.

Az ÁNTSZ azt ajánlja a Guineából, Libériából, Sierra Leonéból, Nigériából hazatérőknek, hogy ha trópusi területről hazaérkezve néhány héten belül belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel (például hányás, látszólag ok nélküli vérzés, komoly fejfájás), haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést, szakorvost, és tájékoztassa korábbi utazásáról. A tünetek olyan fertőzés miatt is jelentkezhetnek, mint például a malária, ezért tehát azonnali kivizsgálásra és kezelésre van szükség.

Ha a kint tartózkodás során valaki közvetlenül érintkezett fertőzött emberek vagy állatok, illetve tetemek vérével vagy más testváladékával, esetleg óvszer nélkül létesített szexuális kapcsolatot korábban fertőzött személlyel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia. Az orvost tájékoztatni kell a korábbi utazásról és a fent említett kockázati tényezőkről.

Az Ebola-vírus hatásos ellenszere a szappan, a napfény, a hypo, valamint a magas hőmérséklet és a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák magas hőmérsékleten lebonyolított gépi mosása is megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken, és hasonló körülmények között - valamivel hosszabb idő alatt - a vérrel szennyezett ruhadarabokon is elpusztul.