Devizahitelek: beérkeztek az első keresetek a Kúriához

Beérkeztek a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos első keresetek a Fővárosi Törvényszékre. Két bank és három pénzintézet indított eljárást az állam ellen. Azt kell bizonyítaniuk, hogy a megkötött szerződésekben a szerződések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő kikötések tisztességesek és érvényesek.

A Kúria június közepén mondta ki, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el a devizahitelezésnél. A testület szerint például nem volt tisztességes az árfolyamrés alkalmazása és a legtöbb esetben a bankok a szerződéseket is tisztességtelenül módosították egyoldalúan. Ennek kimondásával nyílt lehetőség a több éve húzódó és több százezer családot érintő probléma törvényi rendezésére.

Július elején az Országgyűlés nagy többséggel fogadta el a devizahiteleseket segítő törvényt. A jogszabályban lényegében a Kúria megállapításait foglalták össze, egyebek mellett azt, hogy a jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár.

A bankoknak augusztus 25-ig van lehetőségük arra, hogy megvizsgálják az általuk kötött szerződéseket, és ha kitartanak igazuk mellett, pert indítsanak az állammal szemben. A Fővárosi Törvényszékre már meg is érkeztek az első keresetek, eddig két bank és három pénzintézet nyújtotta be.

Közben kiválasztották azokat az ügyvédi irodákat, amelyek a bankperekben majd az államot képviselik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében azt írja: jól felkészült ügyvédi irodákat választottak ki. A koordinációt ellátó irodával már aláírták a megbízási szerződést, és további öt kapott már meghatalmazást.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton azt mondta: a kormány a Kúria döntése előtt is sokat tett azért, hogy a devizahitelek miatt kilátástalan helyzetbe került családokat kivezesse az adósságcsapdából.

„A végtörlesztés, az árfolyamgát, a hitelek kedvezményes forintra váltási lehetősége eddig közel 450 ezer családnak, devizahitelesen tudott segíteni. A nemrég elfogadott törvény elfogadásával kijelöltük a továbblépés irányait is” – mondta Varga Mihály.

A kormány 700 millió forintot csoportosított át a bíróságoknak a devizahiteles perek intézésére. Akár 400 ügy fogadására is fel kell készülniük, az eljárásokat ugyanis szoros határidővel kell intézni, első és másodfokon is 30 napon belül meg kell hozniuk a döntést.