Székesfehérvár már készül a Seuso-kincsek fogadására

A Seuso-kincsek székesfehérvári méltó bemutatásához szükséges biztonsági és építési beruházások megindításáról döntött pénteki ülésén Székesfehérvár közgyűlésének pénzügyi, költségvetési bizottsága.

Az önkormányzat közleménye kiemeli: kivételes lehetőséget kapott Székesfehérvár azzal, hogy október 4-től 2015. január közepéig a Szent István Király Múzeumban is bemutatják a Seuso-kincseket. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára sikeres tárgyalásainak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum 2015-ben nyíló tárlatát megelőzően Fehérváron is láthatók lesznek a kincsek - tették hozzá.

A közlemény idézi Cser-Palkovics Andrást, aki reményének adott hangot, hogy a Seuso-kincsek kiállítása egy hosszú távú együttműködés kezdetét is jelenti, amelynek keretében további - most Budapesten látható, de Székesfehérvárhoz kötődő - értékeket mutathatnak be.

A Magyarországra visszakerült Seuso-kincsek az Országház Delegációs termében 2014. március 26-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Magyarországra visszakerült Seuso-kincsek az Országház Delegációs termében MTI Fotó: Bruzák Noémi



A bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy a Seuso-kincsek méltó körülmények között történő bemutatása érdekében megfelelő biztonsági és építési beruházásokat hajtsanak végre a múzeum Fő utcai épületén. Mintegy húszmillió forintból riasztórendszert telepítenek, számos kamerát szerelnek fel, átalakítják a fűtés- és az elektromos rendszert, nyílászáró szerkezeteket építenek be, előteret és jegypénztárat alakítanak ki, kiegészítik az udvari burkolatot a gyalogos forgalom átvezetése érdekében, illetve felújítják a mosdókat.

A Fejér Megyei Hírlap pénteki számában interjút közölt Baán Lászlóval a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával, aki elmondta: a Seuso-kincseket Fejér megyében, Polgárdi-Szabadbattyán térségében találták meg, így indokolt a kincsek fehérvári kiállítása.