Szórványtelepülések épületeit térképezi fel egy egyesület

A Magyar Patrióták Közössége szívügyének tartja a határon túli, magyar szórványtelepülések épített emlékeinek megmentését, s ehhez szórványtérképet készítenek.

A szórványban veszélyben lévő műemlékek megmentésének első lépése lehet a feltérképezésük. Néhány fiatalember, és idősebb társaik már évek óta azon fáradoznak, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét a veszélyben lévő épületekre. A Magyar Patrióták Közössége szívügyének tartja a határon túli, magyar szórványtelepülések épített emlékeinek megmentését, ezért nyári szabadságukat is azzal töltik, hogy ezeket feltérképezzék.
Kossuth Rádió, Határok nélkül

Hetzmann Róbert, az egyesület elnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta: Abaúj vármegye észak-keleti részén fekszik például Petőszinye, amely korábban magyarlakta falu volt. A településen található egy középkori eredetű református templom, amelyet a török időkben lerombolták, de a magyar állam finanszírozásával körülbelül száz évvel ezelőtt felújították. A trianoni döntéssel Petőszinye Csehszlovákiához került, s ma már szinte kizárólag Svinica néven található meg a térképeken. A faluban már nincsenek magyar istentiszteletek, és mindenféle magyar kulturális, hitéleti, társadalmi intézményrendszer nélkül árválkodik ott két-három megmaradt magyar család, fogalmazott Hetzmann Róbert. Hangsúlyozta: azért is fontos, hogy a petőszinyei templom magyar kézben legyen, mert nagyon értékes, Szent László legendákat megörökítő freskók maradtak meg a falain, amelyeket jelenleg senki nem láthat, mert lemeszelték őket.

Az egyesület elnöke kiemelte: a műemlékvédelem a funkcióvédelemmel kezdődik. Meg kell tartani az épületek eredeti funkcióját, és azok nem fognak összedőlni. Hozzátette: ezért kell megtartani a szórványt, a helyi közösségeket és azok értékeit.

Hetzmann Róbert elmondta: a helyi közösségekkel szeretnének együttműködni, de ha azok nem tartanak igényt a segítségükre, ők nem akarják rájuk erőltetni magukat. De sikeres példákról is beszámolt az egyesület elnöke. Elmondta, tavaly az egyesület teljes vagyonával támogatták a dél-erdélyi Tűr nevű falu magyar házának felépítését, amely hamarosan el is fog készülni.