Oroszországba vitték Paksról a sérült fűtőelemeket

Tizenegy év után elszállították a Paksi Atomerőműből a 2003-ban megsérült üzemanyag-kazettákat. A fűtőelemeket vonaton vitték az oroszországi majaki üzembe. A szállítás szigorú biztonsági előírások mellett zajlott.

2003 áprilisában kezdett szivárogni az egyik üzemanyag-kazetta a Paksi Atomerőmű kettes blokkjában. A hibát egy francia alvállalkozó cég okozta, a kazettákat éppen tisztították, amikor a fűtőelemek megsérültek. Emiatt kis mennyiségű radioaktív anyag jutott ki a környezetbe, személyi sérülés és katasztrófa azonban nem történt.

A meghibásodott üzemanyag-kazettákat 11 év után szállították el, a fűtőanyagot vonaton vitték biztonságos helyre. A szállítást egy évtizedes előkészítés előzte meg, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelően érkeztek meg Oroszországba.

"Az atomerőmű igazgatósága úgy döntött, hogy a legracionálisabb megoldás az, ha kémiai feldolgozással oldjuk meg a kazetták kezelését" - nyilatkozta a Híradónak Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Az atomerőmű nukleáris biztonságát folyamatosan ellenőrzik, az eredmények a szakemberek szerint minden alkalommal kiválóak. "A Paksi Atomerőmű biztonsága, biztonsági kultúrája példaértékű, ezt a példaértékűséget kívánjuk a későbbiek folyamán is mind a társadalomnak, mind a nukleáris szakmának biztosítani" - hangsúlyozta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az üzemanyag-kazetták egyelőre gond nélkül érkeznek Ukrajnán keresztül Oroszországból. Az atomerőmű szakemberei szerint a jelenlegi mennyiség két évig is elegendő, így bárhogy is alakul az orosz-ukrán konfliktus, az atomerőmű nem áll le - hangzott el a Híradóban.