Merkel is köszönetet mondott Kozma atyának

Magyarország 1989-ben kiváltotta a világ csodálatát - így fogalmazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a Befogadás napja rendezvénysorozat megnyitóján. 25 éve ilyenkor fogadta be a szeretetszolgálat és a zugligeti plébánia a keletnémet menekülteket. Ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította el, amelynek során három hónapon át 48 600 emberről gondoskodott.

1989 nyarán keletnémet menekültek ezrei érkeztek Magyarországra, akik nem voltak hajlandóak visszatérni az NDK-ba, de akkor még nem mehettek tovább Nyugatra sem. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az akkori Európa legnagyobb humanitárius akciójaként menekült táborokat hozott létre. Három hónap alatt csaknem 50 ezer ember ellátásáról kellett gondoskodni, a munkát több százan segítették.

Kozma Imre atya szerint a zugligeti egyházközség tagjai a keletnémet menekültek segítésével az egyetlen lehetséges választ adták az eseményekre: a befogadást. "Bajban lévő emberekről volt szó, akik mellé oda kellett állni. Ezt tettük" - nyilatkozta a Híradónak.

Az évfordulóról még a német kancellár is megemlékezett. Angela Merkel videoüzenetben mondott köszönetet Kozma atyának és munkatársainak. A résztvevők ezt követően jelképesen átvágták a templomkertben felállított vasfüggöny-installációt.

"Magyarországon keresztül a szabadság útja nyílt meg a keletnémetek előtt" - mondta Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a megemlékezésen. "Kis országként Magyarország meg tudta mutatni azt az erőt, azt az összefogást, amivel más nemzetet segített" - fogalmazott.

A 25 éves évfordulón kétnapos rendezvénnyel idézik fel az eseményeket. Ismét megnyit a menekülttábor, és újra lehet NDK útlevelet is váltani.