Átadták a Pandúr Ökoparkot Baján

A 141 millió forintos turisztikai látványosság összköltségének 95 százalékát nyerte el a város uniós pályázaton. A parkban tanösvény, kilátó és szabadtéri főzőhely is található.

Elkészült Baján a Pandúr Ökopark, a 141 millió forintos beruházást Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Baja korábbi polgármestere adta át szerdán. A bajai önkormányzat közleménye szerint a Nagy-Pandúr-szigeten lévő új turisztikai látványosság a Baja fesztiválváros turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése elnevezésű, 2 milliárd forintot meghaladó költségvetésű projekt része.

A Pandúr Ökopark az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A beruházás összköltségének 95 százalékát nyerte el a város a pályázaton. Zsigó Róbert az átadáskor hangsúlyozta: az ökopark kiváló helyszíne lehet majd a családi piknikeknek, osztálykirándulásoknak, mert tanösvény, kilátó és szabadtéri főzőhely is megtalálható a parkban.

A nyolc állomásból álló tanösvény segít megismerni a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, az interaktív útmutató táblák beavatnak a halászat és a halászlé készítés rejtelmeibe, a mezítlábas sétány pedig egyedülálló élményt ígér, hiszen itt valóban testközelből érzékelhetőek a különféle talajtípusok, természetes akadályok.

A kilátó legfelső szintjén panoráma távcsővel is szemügyre vehetik a látogatók a környező növény- és állatvilágot. A Pandúr Ökoparkot jelenleg csak a Ferenc tápcsatorna felett található hídon lehet megközelíteni, de a projekt keretében már épül egy gyalogos- és kerékpároshíd, amelyen jövőre már a Petőfi-szigetről is el lehet érni a kilátót és a tanösvényt.