Kerry váratlanul Kabulba látogatott

Az amerikai külügyminiszter megpróbálja elsimítani az ország két elnökjelöltje között a választási eredmények miatt elmérgesedett vitát.

Váratlanul az afgán fővárosba, Kabulba látogatott csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy megpróbálja elsimítani az ország két elnökjelöltje között a választási eredmények miatt elmérgesedett vitát.

Washington elő akarja segíteni, hogy egy hónapon belül új államfőt nevezhessenek ki az utóbbi időben újból erőszak sújtotta Afganisztán élére.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, Kerry utazásának elsődleges célja, hogy meggyőzze az afgán vezetést, küldjék el a kormányfőt és a már beiktatott államfőt a NATO szeptemberben esedékes walesi csúcstalálkozójára. Egy amerikai diplomata hangsúlyozta, optimális esetben a hónap végéig kellene megtörténnie az államfő beiktatásának, de mindenképpen a szeptember 4-én kezdődő kétnapos NATO-csúcs előtt.

Ennek érdekében a külügyminiszter csütörtökön a két elnökjelölttel, pénteken pedig Hamid Karzai leköszönő államfővel egyeztet. Kerry azt reméli, kitűzhetnek egy határidőt az elnökválasztási eredmények felülvizsgálatának befejezésére, és megegyezésre juthatnak az egységkormány felállításának részleteiről.

Kerry július elején látogatott legutóbb Kabulba, és akkor sikerült megállapodásra bírnia Asraf Gáni egykori pénzügyminisztert és Abdulla Abdulla volt külügyminisztert az elnökválasztás június 14-én lezajlott második fordulója eredményének teljes körű felülvizsgálatáról. Augusztus elején azonban holtpontra jutott a folyamat, ugyanis Abdulla Abdulla képviselői megszakították részvételüket a szavazatok újraszámlálását ellenőrző bizottságokban. Azzal vádolták Gánit és Karzait, hogy összejátszanak az eredmények manipulálása érdekében.

Az első választási fordulóban Asraf Gáni kapott több szavazatot, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét.

Az amerikai diplomácia vezetőjének júliusi látogatásán arról is megegyeztek a felek, hogy az államfőválasztás nyertese foglalja el az elnöki posztot és nevezi ki a kormány tagjait, miközben a szavazás vesztese a kormányfői pozíciót tölthetné be.

Két nappal az amerikai diplomácia vezetőjének látogatása előtt Kabul közelében egy afgán katona lelőtt egy amerikai vezérőrnagyot, az incidens felerősítette az amerikai és afgán katonai egységek közötti ellentéteket.

Korábban mindkét elnökjelölt biztosította Washingtont arról, elkötelezett ama kétoldalú megállapodás iránt, amely lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok 2014 után is állomásoztasson katonákat Afganisztánban.