Új mobilalkalmazás külföldre utazóknak

A külföldre kirándulókat segítő új mobilapplikáció jelent meg, amely az EU-s országokban, valamint Norvégiában és Izlandon segít egyből intézni a fogyasztóvédelmi panaszokat.

Egyedülálló mobil alkalmazást készített a nyaralásokhoz kapcsolódóan az Európai Fogyasztói Központok Hálózata. Az ECC-Net: Travel nevű applikáció az Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon a fogyasztókat a szabadságuk alatt külföldön előforduló kellemetlen helyzetek megoldásában segíti.

Kriesch Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország igazgatója elmondta, az alkalmazás célja, hogy fogyasztóvédelmi probléma esetén a turista azonnal tisztában legyen a jogaival. Mint az NFH oldalán ezzel kapcsolatban még olvasható, az eszköz lehetőséget teremt arra, hogy a kirándulók a fogyasztói jogaikat a célország nyelvén fejezhessék ki és érvényesíthessék.
EU-s fogyasztóvédelmi mobilalkalmazás - Napközben

Kriesch Attila hangsúlyozta, az Európai Fogyasztói Központnál még mindig azt látják, hogy a vevők nincsenek igazán tisztában a jogaikkal, különösen, ha turisztikai terméket vásárolnak. Bizonytalanok például a jogaikat illetően akkor, ha törlik a légi járatukat, késik a repülőjük, probléma adódik az autóbérlés vagy szállás körül.

Ha például Izlandon vagy Csehországban kiderül, hogy többe kerül a bérautó, mint az előzetes megállapodás alapján már kifizetett összeg, akkor a vevő kiválaszthatja ezt az esetet az alkalmazásból, és egy automatikus fordítóprogram a helyi kereskedő anyanyelvére is át tud ültetni megadott mondatokat. Az alkalmazás egyébként huszonhárom uniós, valamint izlandi és norvég nyelven képes kommunikálni.

Az alkalmazás a Windows Phone-os, az androidos és az iOS-es telefonokra is letölthető – ez, csakúgy, mint a használat, ingyenes a fogyasztók számára.