Korrupciós vizsgálat indult Szlovéniában európai biztosi jelölésekkel kapcsolatban

A szlovén korrupcióellenes hatóság összeférhetetlenség gyanúja miatt vizsgálatot indított szerdán az ország európai biztosi jelölésével kapcsolatban.

Az ügy középpontjával az áll, hogy a kabinet a távozó kormányfőt, Alenka Bratuseket is jelölte az európai biztosi posztra. Ezzel egyes bírálatok szerint a politikus gyakorlatilag saját magát jelölte.

A hatóság egyelőre nem a biztosjelölteket, hanem magát a jelölési eljárást vizsgálja. A vizsgálat lezárását szeptember első felére ígérték.

A szlovén jelölési folyamat már eddig sem volt botrányoktól mentes: a júliusi választásokon vereséget szenvedett, de még hivatalban lévő kormánykoalíció pártjai sem a voksolás nyertesével, sem egymással nem tudtak megállapodni egy konszenzusos jelöltről. Ezért végül három politikust - Bratusek mellett Karl Eljavec külügyminisztert, illetve Tanja Fajon európai parlamenti képviselőnőt - terjesztettek az Európa Bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker elé, arra kérve őt, hogy maga válasszon közülük.

Bratuseket a szlovén sajtóban korábban élesen bírálták, amiért őt is jelölte az általa vezetett kabinet. Hivatala ugyanakkor elutasította a gyanúsításokat, és egyebek mellett azzal védekezett, hogy mivel Szlovénia három politikust nevezett meg, ez nem tekinthető közvetlen jelölésnek, csupán ajánlásnak.

Korábbi szlovén sajtóértesülések egyébként arról szóltak, hogy a három szlovén jelölt közül Bratusek indul a legjobb esélyekkel, mivel egyrészt nő, másrészt neki van a legnagyobb politikai tapasztalata a három jelölt közül.

Jean-Claude Juncker korábban aggodalmát fejezte ki a tagállamoknak, amiért túl kevés női jelölttel álltak elő, attól tartva, hogy emiatt a nemek közötti egyenjogúság elvét egyre határozottabban érvényesíteni kívánó Európai Parlament nem fog bizalmat szavazni az új bizottságnak.