Tüzet nyitott egy afgán katonai egyenruhába öltözött férfi a NATO csapataira

Egy afgán katonai egyenruhába öltözött férfi tüzet nyitott kedden a NATO csapataira a főváros, Kabul közelében, egy katonai kiképzőtáborban, egy amerikai NATO-katona meghalt - közölte kedden az afgán hadsereg szóvivője. Az incidens áldozatairól és körülményeiről ellentmondásos információk kerültek napvilágra.

A német katonaság arról számolt be, hogy a Karga táborban történt támadás során tizenöt katona sebesült meg, köztük egy német dandártábornok. Hozzátették, hogy a NATO csapatainak egy tagja életét vesztette a katonai akadémia helyszínén, amelyet a támadás idején magas rangú afgán tisztek látogattak meg. A New York Times értesülése szerint egy vezérőrnagy az áldozat. Ezzel ő lenne a legmagasabb rangú katona, akit az Egyesült Államok és a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) az afganisztáni konfliktusban veszített.

Helyi források korábban arról adtak hírt, hogy az ISAF négy katonája és az afgán hadsereg három tagja halt meg a lövöldözés során. Az afgán hadsereg csak egy külföldi katona halálát erősítette meg.

A kabuli védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a hadsereg egyenruhájába öltözött terrorista követte el a merényletet afgán és külföldi katonák ellen. Ugyanakkor a hadsereg néhány tagja úgy nyilatkozott, hogy egy afgán katona nyitott tüzet kiképzőire egy heves vita után.

Az afgán katonai akadémián, amelyet a legtekintélyesebb brit tisztképző, Sandhurst mintájára építettek fel, a NATO brit, ausztrál, új-zélandi, norvég és dán tanácsadóinak segítségével az afgán hadsereg tisztjeit képzik ki.
Kedden az észak-atlanti szövetség egységei helikopterekről légi csapást mértek az afgán tálibokra az ország nyugati részén fekvő Herát tartományban. A támadásban négy polgári lakos vesztette életét. A katonai szövetség illetékese azt mondta, kivizsgálják az esetet.

Az ENSZ adatai szerint az év első felében 1564 civil vesztette életét Afganisztánban, és ez a tavalyi évhez képest 17 százalékos emelkedést jelent.