Szakszervezetek tiltakoztak a Hankook rácalmási gyáránál

A Hankook Tire Magyarország Kft.-nél tapasztalt munkavállalói jogtalanságok ellen tiltakozott több, országos szakszervezeti tömörülés hétfőn, a gumigyártó cég rácalmási telephelye előtt.

A demonstráción 250-300 tüntető előtt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás nem csak a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem minden magyar munkavállalóról. Örömének adott hangot, hogy hívásukra "egyként mozdultak meg" a magyar szakszervezetek, mert közösen érzik jogtalannak azt, ami a gumigyárban történt, és  nem tűrhetik tovább a munkavállalói jogok sárba tiprását.

Jelezte, hogy átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel céljuk a béke és a nyugalom megteremtése. Hozzátette: javaslatot tettek egy tárgyalási koncepcióra és felajánlották a vezetőségnek, jelentsék be együtt az egyeztetések megkezdését a szakszervezeti és munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinek megteremtéséről. "Nem jött ki senki, hogy a Hankook itt és most, a nyilvánosság előtt elkötelezze magát az együttműködésre" - fogalmazott.