Az Egyesült Államok elítélte a gázai ENSZ-iskola elleni támadást

Az Egyesült Államok megdöbbenésének adott hangot és szégyenletesnek nevezte az amerikai külügyi szóvivő, hogy tüzérségi támadás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén vasárnap.

Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője a támadás éles elítélése mellett egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen többet a polgári áldozatok elkerülése érdekében.

Azt is kiemelte, hogy a jelenleg háromezer civilnek menedéket nyújtó ENSZ-iskola védett létesítménynek számít, és annak koordinátáit több alkalommal is közölték az izraeli hadsereggel.

Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy Psaki szavai kifejezetten erősek voltak, az Egyesült Államok ritkán használ ilyen nyílt és szigorú nyelvezet.

A Rafah városában található ENSZ-iskola már a világszervezet harmadik létesítménye, amelyet találat ért a július 8. óta tartó konfliktusban. A lövedék élelemért sorban álló embereket talált el, közülük tízen meghaltak, 35-en megsebesültek. Az izraeli hadsereg beismerte, hogy valóban lőtt egy célpontra, amely az iskola közelében volt.

Ezt illetően Psaki azt mondta: annak gyanúja, hogy az iskola közelében fegyveresek tevékenykednek, nem indokolhatja ilyen sok civil életének veszélybe sodrását.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár erkölcsi gyalázatnak és bűncselekménynek nevezte a vasárnapi támadást.