Tovább javított Görögország minősítésén a Moody's

A költségvetés kiegyensúlyozásában elért eredményekre hivatkozva tovább javított Görögország hitelminősítésén a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban közölte, hogy a görög államkötvény-besorolást az eddigi "Caa3"-ról két fokozattal "Caa1"-re javította, és az új osztályzatra stabil kilátást adott.

A "C" a Moody's osztályzati módszertanában a legrosszabb adósbesorolás, de az ennél négy osztattal magasabb "Caa1" is még több fokozatnyira van a már befektetési ajánlású "Baa" sáv aljától, és továbbra is rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A felminősítéshez fűzött elemzésében úgy vélekedett, hogy a dél-európai ország jelentős államháztartási konszolidációt ért el a strukturális kiigazítási program keretében, és mivel a görög kormány továbbra is elkötelezett a konszolidáció mellett, csökkenni kezdhet a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság mértéke.

A hitelminősítő várakozása szerint a görög adósságráta idén tetőzik - a fizetőképességre nyomást gyakorló jelentős adósságtömeg a GDP-érték 179 százaléka lesz -, és 2015-től indul csökkenésnek. E csökkenés azonban fokozatos lesz, és továbbra is előfordulhatnak nominális adósságnövekedési sokkok.

A Moody's ugyanakkor rámutatott, hogy a ciklikus tényezők, valamint a strukturális reformok kombinációja révén javultak a görög gazdaság középtávú növekedési kilátásai. Emellett csökkent az alapkamat, valamint átütemezték az adósságokat. Ez pedig pénzügyi rugalmassághoz vezet, és csökkenti a kockázatokat.