Megmentette a medve a varjút: nem biztos, hogy ezt akarta

Vali, a fővárosi állatkert tizenöt éves medvéje mentett ki a kifutó mellett lévő medencéből egy dolmányos varjút. Erről az állatkert egyik külföldi látogatója készített felvételeket. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a barna medvének a madár mentése volt-e a célja, de tény, hogy neki köszönhetően a madár végül sikeresen kijutott a vízből.

Egy szlovén turista készítette azokat a felvételeket a Fővárosi Állatkertben, amelyen az látszik, hogy Vali a tizenöt éves nőstény medve talált valamit a vízben, amit ki akar venni.

Nem sokkal később kiderül, hogy egy varjú próbál kétségbeesetten elmenekülni előle. Vali azonban utánamegy és a medence végénél elkapja, majd a szárnyánál fogva a partra dobja. A varjú sem hagyja magát és belecsíp a medve orrába, amely ezután odébbáll. Néhány pillanatig mozdulatlanul feküdt a varjú, amely ezután fölkelt és úgy tűnt, nem sérült meg.

A gondozók szerint a madarak állandóan bemerészkednek a vadállatok közé, hogy ételt szerezzenek maguknak, ami azonban nem veszélytelen a számukra.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője azt mondta, elképzelhető, hogyha a varjú a másik kíváncsibb medvéjükkel találkozott volna a vízben, vagy a parton, akkor alaposabb lett volna a „vizsgálat” , amiből nagyon tépetten került volna ki a madár. „Szerencséje volt, hogy Valival találkozott" – tette hozzá.

A szóvivő azt mondta: legutóbb egy másik varjú a farkasokhoz merészkedett be, ő azonban nem volt olyan szerencsés, mint a videó szereplője, nem élte túl a találkozást.