Turisztikai Világszervezet: az idén tovább bővül a világ turizmusa

A Turisztikai Világszervezet szakértői szerint az idén a turizmus 4-4,5 százalék közötti növekedésére lehet számítani világszinten a kedvezőbb gazdasági környezet, a légi összeköttetések bővülése, a vízumügyek javuló kezelése és a nagyrendezvények következtében, ami némiképp lassuló, ám fenntartható mértékű bővülést jelent, míg Európa esetében 3-4 százalékos bővülés várható.

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization - UNWTO) World Tourism Barometer (Volume 12, June 2014) című jelentését, amely 2013. és 2014 első hónapjainak adataira alapoz, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. ismertette.

A helyi valutákban mért nemzetközi turisztikai bevételek világszinten 5,3 százalékkal bővültek 2013-ban a jelentés szerint. Az egy nemzetközi turistaérkezésre eső bevétel világszinten 800 euró volt.

A nemzetközi turisztikai bevételek 42,2 százaléka realizálódott Európában, ami 368,5 milliárd eurót jelentett az elmúlt évben. Közép- és Kelet-Európa 45 milliárd euró bevételt mondhatott magáénak 2013-ban, ami (helyi valutákban, változatlan áron számítva) 3 százalékkal haladta meg a 2012. évit. Egy nemzetközi turistaérkezésre számítva ez 380 eurót jelent.

A pozitív tendenciák 2014-ben tovább folytatódnak. A nemzetközi turistaérkezések száma 2014 első négy hónapjában világszinten 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A Közel-Kelet kivételével (-3,8 százalék) minden régióban bővülést jeleznek az előzetes adatok: Európában 4,7, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 6, Amerikában 5,8, Afrikában pedig 5,1 százalékkal nőtt a turistaérkezések száma.

Európán belül a legdinamikusabb növekedés Észak-Európát (+7,7 százalék), illetve Dél-Európát és a Mediterrán térséget (+7,6 százalék) jellemezte, Közép- és Kelet-Európában 3,9 százalékkal több nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Több, Magyarország számára is fontos küldőpiac esetében nőttek a turisztikai kiadások

2014 első hónapjaiban, a fejlődő küldőpiacok közül Szaúd-Arábia (+46,4 százalék), Kína (+20,4 százalék) és Oroszország (+9,7 százalék) esetében emelkedtek jelentősen a turisztikai kiadások.

Az elemzés ezek mellett kiemeli Norvégiát (+17,5 százalék), Svédországot (+11,3 százalék), Ausztráliát (+10,1 százalék), Olaszországot (+9,6 százalék), a Koreai Köztársaságot (+9 százalék) és Hollandiát (+6,9 százalék), itt is számottevő bővülés tapasztalható a turisztikai költés terén. Magyarország legnagyobb küldőpiaca, Németország esetében a turisztikai költések 2014. január-május között kismértékben elmaradtak az előző év azonos időszakától (-0,2 százalék).

A 2014-es főszezonra - május-augusztusra - vonatkozó várakozások pozitívak, az ekkor várható 460 millió nemzetközi turistaérkezés átlagosan az egész évben regisztrált volumen 41 százalékát teszi ki. A UNWTO főtitkára, Taleb Rifai szerint a főszezon kedvező alakulásában a közszféra támogatása mellett a turisztikai vállalkozások rugalmassága játszik szerepet.