Navracsics Tibor tájékoztatást kért az ukrán katonai mozgósításokról

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter információt kért ukrán kollégájától az ukrajnai katonai mozgósításokról, amelyek kapcsán Pavlo Klimkin kiemelte: nem etnikai alapon történnek - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Navracsics Tibor délelőtt telefonon egyeztetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, aki tájékoztatta a magyar tárcavezetőt a jelenlegi ukrán helyzetről. Az ukrán parlament július 22-én hagyta jóvá az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Brenzovics László információi szerint a részleges mozgósítás harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság adatai szerint Kárpátalja 80 ezer tartalékosának fele - elsősorban külföldi munkavállalás miatt - nem tartózkodik Ukrajnában. Ők nincsenek lejelentve a hadkiegészítő parancsnokságon, emiatt a kézbesített behívók száma jelentős mértékben meghaladta a Kárpátaljának szánt kvótát, ami feszültséghez, tüntetésekhez és útlezárásokhoz vezetett a kárpátaljai településeken - mondta a politikus szerdán Nyíregyházán, hangsúlyozva, hogy ezeknek a demonstrációknak nem volt nemzetiségi jellegük.

Csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte: fokozott figyelemmel kísérik azokat a híradásokat, amelyek nyugtalanságot és félelmet váltanak ki a kárpátaljai többnemzetiségű lakosságban a mozgósításokkal kapcsolatban. Hozzátették: a minisztérium Magyarország ukrajnai külképviseletein keresztül állandó kapcsolatban van az ország központi és helyi adminisztrációjával, valamint a kárpátaljai egyházak és társadalmi szervezetek képviselőivel, akik folyamatosan tájékoztatnak az eseményekről.

Csütörtökön a kárpátaljai ukrán nyelvű nyomtatott és elektronikus sajtóorgánumok nagy többségét képviselő mintegy félszáz újságírót több vezető civil aktivistával együtt az SZBU ungvári központjában fogadta a szolgálat kárpátaljai vezetése.

A meglehetősen agresszíven fellépő újságírók azzal vádolták az SZBU megyei főosztályának vezetőit, hogy nem tesznek semmit a részleges mozgósítás kapcsán Kárpátalján folyó hisztériakeltés, rémhírterjesztés ellen, és nem lépnek fel a helyzetet destabilizáló erőkkel szemben.