Megnyílt a Zsolnay-kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokság épületében - fotók

Már látogatható a Zsolnay-gyár történetét áttekintő, Egy zseniális család című kiállítás a budai Várban, a felújított egykori Honvéd Főparancsnokság épületében, amelynek átadását és a kiállítás megnyitóját csütörtök este zárt körben tartották.

A csütörtök esti rendezvényen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felidézte, hogy a kormány támogatása tette lehetővé az 1945 óta a várnegyed központjában éktelenkedő romos épület felújítását - közölte az államtitkárság az MTI-vel pénteken.

Az összegzés szerint L. Simon László kiemelte, hogy az összesen 860 millió forintos rekonstrukciót teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozták, miközben a nagy műemléki beruházásokat - például a Várkert Bazár felújítását - többségében uniós forrásból valósítják meg.

Zsolnay-kiállítás a budai Várban


"Bizonyára sokan emlékeznek a befalazott, beszögelt ablakú, árván álló rettenetes torzóra a várnegyed közepén. Erre gondolva öröm végignézni például a restaurátorok által megmentett, csodálatos előtéren" - idézi a közlemény az államtitkárt, aki felhívta a figyelmet az épület főbejárata melletti faldarabra, ahol a Mementó 1944-45 felirat körül megőrizték a háborús harcok ejtette lövedéknyomokat.

L. Simon László párhuzamot vont a Honvéd Főparancsnokság átadása és a Várkert Bazár áprilisi megnyitója között, mindkét esetben ugyanis a beruházás első üteme készült el. Hozzátette, hogy a Dísz téri épület estében azonban még nem egyértelmű a folytatás, hiszen eddig legalább öt változat született a befejezésre.

"De ezt is óvatosan mondom, mert még nem döntöttük el, hogy visszaépítjük a lebombázott szintet, vagy csak kap egy normális tetőt az épület" - tette hozzá az államtitkár, aki beszélt arról is: az épületet úgy állították helyre, hogy abban izgalmas, kortárs kiállítótér jött létre.

Az államtitkár jelezte, hogy a pécsi városvezetésnek köszönhetően a Zsolnay-kiállítás után hamarosan Csontváry-tárlat nyílhat Budapesten.

Az ünnepségen Páva Zsolt, Pécs polgármestere egyebek között arról beszélt, hogy a Zsolnay-örökség szép hagyományokra tekint vissza, azonban kérdés, mit hoz a jövő. Pécs polgármestere két irányt fogalmazott meg: az egyik az örökség minél alaposabb feldolgozása, a másik pedig, hogy minél kedvezőbb feltételek teremtődjenek a Zsolnay-porcelán további gyártása érdekében.

"Bízom benne, hogy mindaz, amit Zsolnay Vilmos képviselt, tovább öröklődik a következő generációkra is" - idézi a közlemény Páva Zsoltot.

A december 31-ig látogatható Zsolnay-kiállítás a pécsi gyár történetét mintegy 260 alkotáson keresztül tekinti át. A pécsi Zsolnay Múzeum és egy magángyűjtemény anyagából válogató tárlaton részben kronologikusan, részben alkotók szerint csoportosítva tekinthetők meg a műtárgyak.