Többfunkciós lesz az új Puskás Ferenc stadion

Mérföldkő és szimbólum lesz az új Puskás Ferenc stadion, amely új lendületet adhat a magyar sportéletnek - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a látványtervek hivatalos bemutatóján. A 2018-ra elkészülő új létesítmény több lesz, mint egy stadion, nem csak világszínvonalú labdarúgó mérkőzések, hanem 20 más sportág és nagyszabású kulturális rendezvények is helyet kaphatnak benne.

Kész vannak az új Puskás Ferenc Stadion látványtervei. Ha elkészül, az elképzelések szerint Budapest egyik jelképe lehet majd az épület.

A világon egyedülálló módon a régi arénában építik fel az újat, a mostaninak csak egy részét bontják el, a többit fölújítják.
A tervek szerint az új Puskás több lesz, mint stadion, a labdarúgáson kívül 20 másik sportág edzőterme, versenypályája kap majd itt helyet, miután a régi és az új épület közötti 30 ezer négyzetméteres területet befedik. De lesz itt 180 férőhelyes szálloda is. És hatalmas, 80 ezres koncerteket is rendezhetnek majd. A ilyen nagyszabású események pedig növelhetik a turizmus bevételeit is.

Bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit


„Nincs ma Magyarországon ilyen létesítmény. Minden olyan koncert, amelyhez ilyen nagy hely kell, elmegy más városba és ez nem csak sport, nem csak rendezvényszervezés tekintetében, hanem vendégéjszaka tekintetében is nagyon sokat jelent” – fogalmazott Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője.

A nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: az új, 68 ezer férőhelyes stadion a magyar versenyszellem igazi stadionja lesz, amely új lendületet adhat a magyar sportnak. „A Puskás Ferenc Stadion újjáépítése nemzeti ügy. Szimbolikus jelentőségű, széleskörű társadalmi és gazdasági hatásai is rendkívül pozitívak” – mondta Seszták Miklós.

Ráfér a teljes felújítás az épületre. Néhol már a lépcsőket is alig lehet látni, a betonelemeket benőtte a fű. A nézőtér lépcsőfokai között pedig több centis hézagok vannak. A Híradó kamerája bejutott az aréna évek óta lezárt felső részeibe. És bár távolról nem látszik, de az épület itt már életveszélyes, több helyen omlik és beázik.

A Népstadiont 1953-ban adták át. A nemzeti tizenegy, legrangosabb hazai mérkőzéseit itt vívta - és amellett, hogy rendeztek benne százezer ember előtt is futball-mérkőzéseket, sokszor adott otthont nagy koncerteknek is.

Az épülő sportközpont tervezője szerint az új épületegyüttes is többfunkciós lesz. Itt kap helyet többek között a Sportmúzeum is, de lesznek éttermek, üzletek és konferenciatermek is.

„Bőven lesz mit nézni ebben az épületben. Ha felmennek a legfelső szintre, látják, hogy van ott egy 800 méter hosszú futópálya, ahonnan rá lehet látni az egész városra, és be lehet látni a stadionba. Biztos, hogy egy egyedi látvány lesz” – mondta Skardelli György vezető tervező.

Az új Puskás Ferenc Stadion pontosan olyan magas lesz, mint a régi, 53 méter. Így aki a tetején lévő panoráma futópályán fut majd, a Híradó által közvetített látképet csodálhatja. A teljes beruházás 90-100 milliárd forintba kerül, 2018-ra lesz kész.