Nem terjed tovább a lépfene

Nem támad újra a lépfene Jász-Nagykun-Szolnok megyében, nincs újabb fertőzéssel érintett állomány. Elhullás azokban az állományokban jelentkezett, amelyek már az első megbetegedések óta korlátozások alatt állnak - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel miután a médiában ezzel ellentétes hírek is megjelentek.

A közleményben felidézték: július elején, Tiszafüred környékén lépfene-megbetegedés ütötte fel a fejét több szarvasmarha-állományban. A hatóságok megtették a szükséges lépéseket, az országos főállatorvos elrendelte a környék állatainak védőoltását, a járványügyi szakemberek lezárták a járvány forrásaként azonosított területet.

A lépfene-megbetegedések egymáshoz közel legeltetett állományokban jelentkeztek. Ezen állományok és a környékbeli, a fertőzésre szintén fogékony állatokat tartó gazdaság állatainak vakcinázása befejeződött. A védettség kialakulásához azonban idő kell, így ezekben az állományokban is előfordulhat elhullás. Ennek mértéke több tényezőtől függ: egyedi érzékenységtől, fajtától, életkortól, esetleges antibiotikumos kezeléstől. Emellett egy-egy legyengült immunrendszerű állat elhullását okozhatja a nagy legelőhöz szokott állatok tartási körülményeinek hirtelen, kedvezőtlen megváltozása is - közölték.

A katasztrófavédelem munkatársai védőruhában dolgoznak egy Tiszafüred-Kócsújfalu közelében található szarvasmarhatelep közelében 2014. július 9-én. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint egy már lezárt, legelőhöz közeli feketeréti nádast vizsgálnak a szakemberek a tiszafüredi lépfenefertőzés forrásaként. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A katasztrófavédelem munkatársai védőruhában dolgoznak egy Tiszafüred-Kócsújfalu közelében található szarvasmarhatelep közelében 2014. július 9-én. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint egy már lezárt, legelőhöz közeli feketeréti nádast vizsgálnak a szakemberek a tiszafüredi lépfenefertőzés forrásaként.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt



Az érintett területen - írták a közleményben - a legutóbbi, bizonyítottan lépfene által okozott elhullás július 27-én történt. Az elpusztult szarvasmarhák száma összesen 36, ami - a korábbi járványügyi tapasztalatok alapján - nem jelent kiemelkedően magas elhullási arányt. Az időben megtett intézkedések eredményeként az elhullások a betegség természetének megfelelően alakultak.

A korrekt tájékoztatás elősegíti a betegség mielőbbi felszámolását, a félretájékoztatás viszont indokolatlan aggodalmat kelt a lakosság és a gazdálkodók körében - zárul a közlemény.