Még nincs vége: az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

A várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország jelentős részén, köztük a fővárosban is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten a felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Ezek közül Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten a várható heves zivatarok miatt szintén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőtt főként a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késő este az Alföldet dél felől újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (akár 60 milliméternél is több esővel), helyenként jégeső és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretű (akár 4 centiméteres átmérőjű) jég és károkozó (akár 90 kilométer/óránál erősebb) szélroham is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27-31 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél néhány fokkal hűvösebb valószínű. Késő estére 18-24 fok közé hűl le a levegő.