Még mindig folyik a mentés a földcsuszamlás sújtotta indiai falunál

Még mindig folyik a mentés annál a földcsuszamlás sújtotta falunál India nyugati részén, ahol a legfrissebb adatok szerint legalább 42 ember lelte halálát az összedőlt épületek romjai között.

Szerdán a Malin nevű falu 70 házát sodorta el a sárlavina Mahárástra szövetségi állam Putne körzetében, a romok alatt becslések szerint még több mint száz ember lehet - közölték a hatóságok.

A romok közül kilenc embert sikerült élve kimenteniük a hatóságoknak, akik csak több órával a katasztrófa után tudtak a helyszínre érni a rossz időjárási és infrastrukturális körülmények miatt. A gyakorlatilag az egész falut elsodró földcsuszamlásról ráadásul csak azután értesültek a hatóságok, hogy egy arrafelé közlekedő buszjárat sofőrje értesítette őket.

A földcsuszamlást heves esők idézték elő, amelyek még csütörtökön is tartottak, és hátráltatták a mentést. A mintegy 400 katasztrófamentő munkáját segítik rendőrök és egészségügyiek is a térségben, ahová száz mentőautót vezényeltek.

Földcsuszamlás Indiában


A mentésbe környékbeli települések lakosai is besegítettek, helyenként puszta kézzel takarították el a nagy köveket és a kidöntött fák ágait.

Szakértők elmondták, hogy a település környékén jelentős mértékű volt a fakivágás, ami nagymértékben hozzájárult a mostani szerencsétlenséghez. A földcsuszamlások gyakoriak a térségben a júniustól szeptemberig tartó monszun idején.

A heves esőzések egy másik észak-indiai faluban öt halálos áldozatot követeltek csütörtökön. A településen - amelynek nevét nem közölték, csak azt, hogy Uttarakhand szövetségi államban, Új-Delhitől 300 kilométerre északra található - két házat elmosott az ár.

Tavaly Uttarakhand államban több mint hatezer ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások miatt.