Kiírta a közbeszerzést a magasház bontására a pécsi önkormányzat

A pécsi önkormányzat csütörtökön kiírta a negyed évszázada üresen álló magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást - tájékoztatta az MTI-t a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere.

Páva Zsolt közölte: a lehető legmagasabb fokú odafigyelés mellett és a legbiztonságosabb módon szeretnék lebontatni a toronyházat. Szakértői számítások szerint a huszonöt emeletes építmény egy-egy szintjének elbontásához legalább kilenc munkanap kell, ez alapján úgy készülnek, hogy a bontási munkák és a romok eltakarítása csaknem egy évig tart. Egy-egy szint elbontásakor hozzávetőlegesen 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet 15-20 teherautó képes elszállítani - mondta.

A lakatlan pécsi magasház 2014. június 26-án. Hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló, nyolcvan méter magas épület, amelyet a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének lebontatni.  MTI Fotó: Varga György

A lakatlan pécsi magasház MTI Fotó: Varga György



Páva Zsolt beszámolt arról, hogy a közbeszerzés kiírásakor meghatározták azt a technológiai eljárást is, amellyel biztosítható, hogy minimális legyen a por mennyisége.

"A leghatározottabban ragaszkodom ahhoz, hogy különösen szigorú óvintézkedések mellett, a pécsiek biztonságát, illetve a pécsiek értékeinek megóvását szem előtt tartva kell eljárnia majd a bontási munkákat végező cégnek. Ez számomra sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy maga a bontás gyors legyen" - szögezte le a polgármester.
Hozzátette: hamarosan létrehoznak egy ingyenesen hívható telefonszámot, amelyen folyamatosan várják a pécsiek bejelentéseit és észrevételeit a bontással kapcsolatban.

Páva Zsolt június végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. A bontási munkálatokhoz állami támogatásra számíthat Pécs, ugyanis, mint azt a polgármester akkor hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy egymilliárd forintot biztosít e célra.

A magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintért megerősíttette, majd eladta a házat, de 2007-ben visszakerült a tulajdonába. Az önkormányzat az épületet egy évvel később a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek értékesítette egy ingatlancsomag részeként, de az új tulajdonos sem tudta hasznosítani, ráadásul többször fel kellett szólítani, hogy gondoskodjon az épület bekerítéséről, őrzéséről.
A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé.

A pécsi magasház kidőlt kerítése 2013. auguszuts 13-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

A pécsi magasház kidőlt kerítése 2013. auguszuts 13-án MTI Fotó: Sóki Tamás



Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: az építmény bontása, elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet - ismertette. Hozzátette, 2003-ban az épületet azzal az igénnyel erősítették meg, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhasson. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mint újat emelni a helyén.