Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt

Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt. Az andoki ország így tiltakozik a zsidó állam Gázai övezetben zajló hadművelete ellen. Evo Morales elnök azt is bejelentette, hogy vízumkényszert vezetnek be az izraeli állampolgárok számára.

Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt, hogy így tiltakozzon a zsidó állam Gázai övezetben zajló hadművelete ellen.

Evo Morales, a dél-amerikai ország elnöke szerdán Cochabambában jelentette be az erről szóló döntést. Szerinte a gázai hadművelet azt bizonyítja, hogy Izrael nem garantálja az emberi élet tiszteletben tartásának elvét és az alapvető jogokat, amelyek pedig vezérelvei a békés és harmonikus együttélésnek a nemzetközi közösségben.

Bolívia 2009-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, csakúgy, mint más radikális baloldali vezetés alatt álló latin-amerikai és karibi országok, köztük Venezuela és Kuba.

Evo Morales azt is bejelentette, hogy vízumkényszert vezet be az andoki országba utazó izraeli állampolgárok számára, akiknek egy 1972-ben aláírt egyezmény értelmében eddig szabad volt a beutazás.

A múlt héten Brazília és Ecuador, kedden pedig Chile, Peru és Salvador rendelte haza Izraelből ott akkreditált nagykövetét "konzultációra".