Adóellenőrök szállták meg a Balaton déli partját

A kereskedőket és a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Balaton déli partján. Akik nem adnak bizonylatot a vásárlóknak, azoknak bezárhatják az üzletét és akár egymillió forintos bírságot is kaphatnak. A most ellenőrzött kereskedők negyede nem adott nyugtát.

Az akció egy út menti dinnyeárusnál kezdődött. A kereskedő a gyümölcs mellé csak a visszajárót adta, nyugtát nem. Egy másik zöldségesnél viszont mindent rendben találtak az ellenőrök. Az alkalmazott a Híradónak azt mondta: a főnök megköveteli, hogy minden vásárlónak adjon nyugtát.

Az akcióban egy olyan kereskedőt is ellenőriztek, aki tavaly bántalmazta a revizorokat, sőt még a kihívott rendőröket is megtámadta, most azonban nála mindent rendben találtak.

A most ellenőrzött vállalkozók negyede nem  adott nyugtát, ami lényegesen rosszabb arány, mint a szezon kezdete óta mért 15 százalékos átlag.

Barlai Krisztina, a NAV Dél-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főreferense elmondta: az eddig lefolytatott közel ezer ellenőrzésből 150 esetben állapítottak meg mulasztást. Ezt azt jelenti, hogy jelentős részében még mindig a nyugtaadás elmulasztása jellemző.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt nem közölte, hogy meddig tart a fokozott ellenőrzés a Balatonnál, csak annyit árultak el, hogy aki nem ad nyugtát, akár egymillió forintos bírságot is kaphat.