Vádat emeltek a belga hatóságok a brüsszeli merénylet gyanúsítottja ellen

Vádat emeltek szerdán a belga hatóságok a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett, négy halálos áldozatot szedő támadás algériai származású francia gyanúsítottja ellen "terrorizmussal összefüggésbe hozható merénylet elkövetése" miatt.

A belga szövetségi ügyészség szerdán közölte, hogy Mehdi Nemmouche-t, akit Franciaország kedden adott át Belgiumnak, a brüsszeli szövetségi rendőrség terrorellenes egysége és egy vizsgálóbíró hallgatta ki. A gyanúsított, akit Bruges-ben tartanak fogva, a keddi és szerda reggeli kihallgatás alkalmával megtagadta a vallomástételt. A férfi egyik ügyvédje azzal indokolta védence hallgatását, hogy Nemmouche nem akarja saját kijelentéseit másnap a bulvárlapokban viszontlátni.

A francia-algériai kettős állampolgárságú, 29 éves férfit május 30-án tartóztatták le a vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamból érkező menetrendszerű buszról. Az előállításkor találtak nála egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy töltött revolvert. Ilyen fegyvereket használt a tettes a brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. A nyomozók a gyanúsított csomagjában egy fényképezőgépet találtak, amely negyven másodperces videofelvételt tartalmazott, s azon feltehetően Nemmouche hangja hallható, amint magára vállalja a merényletet.

A feltételezett merénylő az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol egyre radikálisabb nézeteket kezdett vallani. Szabadulása után három héttel, 2013 elején Szíriába utazott, ahol több mint egy évet töltött a harcoló iszlamista csoportoknál. Március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok ki is hallgatták, majd elengedték.