Meghökkentősen magas órabérnek felel meg egy ilyen döntés

Honfitársaink általában nehezen mozdulnak a megszokott pénzintézettől és banki konstrukciótól, ám az alacsony jegybanki alapkamat miatt most érdemes a hitelkiváltáson elgondolkodni. Érdeklődő van is, egyre több. Érdemes azonban kalkulátorok és szakemberek segítségét igénybe venni.

A jelenlegi pénzügyi klíma alkalmas lehet a hitelek átvariálására – mondja Gergely Péter pénzügyi elemző.

A bankok folyamatosan versenyeznek egymással, és rekordalacsonyan vannak a forinthitelkamatok, tehát a hitelkiváltást már olyan 4-6 százalékos kamatszinten is meg tudjuk csinálni. Emellett fixálni tudjuk az új hitelünk törlesztőrészletét akár 3, 5, vagy 10 évre, s mentesíthetjük magunkat a jegybanki alapkamat esetleges jövőbeni emelésétől – tette hozzá.

A bankracio.hu elemzője azt mondja: már számos pénzügyi kalkulátor is segítheti a kezdeti lépéseket. És ilyenkor jöhet az a bizonyos újratervezés az interneten is elérhető kalkulátorokkal.

Be tudja állítani, mekkora összegre lenne szüksége, ezután a kalkulátor kiszámolja több száz hitel közül, melyek lennének a legoptimálisabbak, s láthatjuk az összes konstrukciónál a kezdeti költségeket, a törlesztőrészletet, és hogy mennyi lenne a hitel THM-e, illetve mennyit kell visszafizetni – magyarázta Gergely Péter.

A szakértő szerint nem vagyunk elég tudatosak a banki ügyeinket illetően, és szükséges a szemléletváltás is.

Az utóbbi tíz évben egyébként bárki kiválthatta a hiteleit, vagy összevonhatta egy kedvezőbb hitelbe, az általános tapasztalat azonban az, hogy az emberek rendkívül passzívak. Ha van egy banknál bankszámlájuk, vagy hitelük, akkor onnan nem igazán akarnak elmozdulni – hangoztatta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra: egy jelzáloghitelnél, lakáshitelnél szó szerint több millió forint különbségségek vannak a bankoknál.

Nagyon jó az, ha a biztosításunkon megspórolunk évi 3 ezer forintot, ami egy mozijegyre elég, de ha egy tudatos döntést hozunk egy bankválasztásnál, és megspórolunk 1-2 millió forintot, ez az, ami igazi különbség. Ráadásul, ha megnézzük, mennyi időt töltünk el azzal, hogy megtaláljuk az ideális banki terméket, akkor soha az életben nem kapunk ilyen magas „órabért” – vetette fel.
Hitelkiváltás - 180 perc

A hitel kiváltásához a kalkulátorokon kívül érdemes banki szakember tanácsát is kikérni – ezt már Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó javasolja.

Egy hitel kiváltása nem egyszerű dolog. Szigorú feltételei vannak, többnyire szükséges egy év munkaviszonyt igazolni, és az utolsó hat hónap folyószámla-kivonatait prezentálni. Ha valakinek folyószámlahitele van, és minden hónapban mínuszba megy, már az előbírálaton sem esik át – hozta fel példaként.

Egyre több az érdeklődő a hitelkiváltás iránt. Fontos azonban tudni, hogy a hitelkiváltással maga a tartozás nem szűnik meg – emelte ki Szopper Zsófia.

A szakértő szerint az alacsony jegybanki alapkamat miatt most jó döntés lehet a hitelkiváltás. Az újratervezés, a legjobb banki konstrukció kiválasztásához pedig érdemes szakember segítségét kérni.