Maláj gép: még mindig nem jutottak el a helyszínre a holland szakértők

A maláj utasszállító gép katasztrófájának vizsgálatával megbízott holland szakértői csoport szerdán sem tudta megközelíteni az utasszállító becsapódásának helyszínét Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szeparatisták és az ukrán erők harcai miatt - közölte szerdán a holland misszió vezetője.

"A holland szakértők konvoja nem utazik az MH17 lezuhanásának helyszínére. A helyzet túlságosan veszélyes" - szögezte le közleményében Pieter Jaap Aalbersberg.

A misszió tagjai már negyedik napja nem tudnak eljutni a lezuhant repülő roncsaihoz.

Bár a Malaysia Airlines gépének július 17-ei tragédiája nyomán elhunyt 298 ember maradványainak nagy részét megtalálták, a Hollandiából Ukrajnába küldött szakértői csoportot azzal bízták meg, hogy a helyszínen kutasson további áldozatok és az utasok szétszóródott személyes tárgyai után.

A szerencsétlenségben 193 holland állampolgár halt meg, ezért Hollandia irányítja a tragédia okainak kivizsgálását.
"A következő napokban ismét megpróbáljuk elérni a területet, de egyelőre nem tudhatjuk, hogy a biztonság javul-e" - tette hozzá a misszióvezető.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden terjesztette a kijevi parlament elé az Ukrajna és Hollandia között létrejött megállapodást, amely engedélyezi a fegyverviselést és a fegyverhasználatot a katasztrófa helyszínét vizsgáló külföldi szakértőknek. A parlament várhatóan csütörtökön szavaz róla.