Izraelben nő, Gázában csökken a civil támogatás

Izraelben a gázai hadművelet előrehaladásával nőtt a harcok folytatásának támogatása a civilek által, a Gázai övezetben viszont csökkent.

Izraelben az ,,Erős Szikla" hadművelet harmadik hetén sem csökkent a lakosság körében a harcok támogatottsága, a 10-es tévécsatorna megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni hadműveletet, de folytatni is akarja, s nem kíván tűzszünetet a jelenlegi helyzetben. Mindössze hét százalék ellenzi a gázai hadviselést, a többiek bizonytalanok a kérdés megítélésében.

Ez élesen szemben áll az utóbbi három izraeli katonai hadjárattal, a második libanoni háborúval, a gázai ,,Öntött Ólom" és a ,,Felhőooszlop" hadművelettel, amikor a közvélemény egyre nagyobb része a harcok beszüntetését követelte a sebesültek és a halottak számának növekedésével. A felmérés szerint ezúttal a harcok folytatásának igénye emelkedett az elmúlt tíz nap során.

A lakossági támogatást jelzi, hogy izraeli előadóművészek járják a kórházakat és a katonáknak a határnál lévő szállásait, s a vendéglősök és a háziasszonyok ételekkel teli  ládákat visznek a csapatoknak, hogy ne a tábori kosztot egyék. A határ menti gránátveszély miatt a televíziónak figyelmeztetnie kellett a civileket, hogy ne vigyenek tömegesen ételt és ajándékokat a katonáknak.

Emellett például összefogva fodrászok egy csoportja is a Gázai övezet határvidékére utazott, ahol egy hatalmas katonai sátorban kilenc óra alatt díjmentesen levágták több mint kétszáz katona haját.

A lakossági támogatást az magyarázza, hogy a civil települések elleni támadások ellehetetlenítették több millió, az övezettől rakétatávolságában élő civil mindennapjait, az alagutak félelemmel töltik el őket, s azt várják a hadseregtől, hogy egyszer s mindenkorra szüntessék meg e fenyegetéseket. Az övezetben eközben a korlátozottan kijutó hírek ellenére is csökkenni látszik az iszlamista fegyveresek népszerűsége.

Alon Ben-Dávid, a tízes csatorna katonai szakértője közölte, hogy vasárnap a gázai Bét Hanúnban palesztinok egy csoportja tüntető felvonulást kezdett a Hamász ellen az otthonaikat ért csapások miatt, de a Hamász fegyveresei éleslövedékekkel vetettek véget a tiltakozó akciónak. Több tucat tüntető megsebesült, legkevesebb öten életüket vesztették.

Ben-Dávid egy Twitter-bejegyzésében közzétett egy Hamász-fegyveres zsebében talált térképet, amelyen a civil lakónegyed házaiban piros pontok jelzik az izraeliek elleni támadásra használt alagutak lejáratait. A bejegyzésből nem derül ki, hogy elfogott vagy megölt hamászosról van-e szó.

Az utóbbi napokban palesztin médiaforrások szerint harminc embert végeztek ki az övezetben bírósági eljárás nélkül, mert Izraellel való együttműködéssel vádolták őket.

Izraeli szakértők szerint a Hamász épp csökkenő hazai támogatottsága miatt ragaszkodik a tűzszüneti tárgyalásokon a lakosság helyzetén könnyítő intézkedésekhez, az átkelők megnyitásához és kikötők építéséhez, annak ellenére, hogy a gázaiak legfontosabb szárazföldi gyalogos határállomását Rafahban nem Izrael, hanem Egyiptom zárta le, s szintén nem Izraeltől várják az esetleges tengeri és légikikötő megépítését számukra.

A nemzetközi sajtóban nem jelentek meg sem a rakéták indításairól helyben készült felvételek, sem az ottani iszlamista fegyveresek képei, s mindez arra utal, hogy a gázai tudósításokat és az ott jelen lévő több tucat külföldi újságíró munkáját ellenőrzi a Hamász.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjai az általuk készített ,,üzenetvideókon" is vagy kendővel, maszkkal eltakart arccal jelennek meg, vagy a szerkesztés során kitakarják arcukat, valószínűleg tartva az esetleges izraeli megtorlástól.