Franciaország Pierre Moscovicit jelölte az Európai Bizottság tagjának

Pierre Moscovici gazdasági minisztere volt áprilisig a francia kormánynak. Francois Hollande elnök most őt jelölte az Európai Bizottság francia tagjának. Párizs azt szeretné, ha a francia biztos a gazdasági-pénzügyi területet kapná. Németországnak fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Franciaország gazdasági és monetáris ügyeket érintő portfóliót kapjon a bizottságban.

Pierre Moscovici volt gazdasági minisztert jelölte az Európai Bizottság francia tagjának Francois Hollande elnök kedden.

A neves francia politikus az áprilisi kormányátalakításig volt tagja a francia kormánynak. Értesülések szerint Párizs azt szeretné, ha az ősszel Jean-Claude Juncker vezetésével felálló új bizottságban gazdasági-pénzügyi területet kapna a francia biztos.

Francois Hollande nagy tapasztalatokkal bíró kiváló emberként méltatta Moscovicit, aki szerinte az európaiság eszméje mellett elkötelezett, hozzáértő szakemberként alkalmas lesz jelentős feladatok ellátására.

Már korábban ismertté vált, hogy Németországnak, az EU legnagyobb gazdaságának fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Franciaország gazdasági és monetáris ügyeket érintő portfóliót kapjon a bizottságban, tekintettel arra, hogy Párizs nem tartja tiszteletben a költségvetési hiányra vonatkozó szabályokat, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ugyanakkor megjegyezte, nincs baja Moscovicivel. A Keynes-i gazdaságpolitika követőjeként számon tartott francia politikus ellenzi a németek által szorgalmazott szigorú költségvetési fegyelmet, és inkább növekedésbarát irányt szabna az EU gazdaságpolitikájának.

Az Európai Unió tagországainak július végéig kell megnevezniük, hogy kit jelölnek a közösség végrehajtó-javaslattevő testületébe.