Adathiány nehezíti a tigrisek védelmét

A Természetvédelmi Világalap szerint a tigrisek megmentését célzó erőfeszítéseket nehezíti az információhiány arról, a veszélyeztetett nagymacska hány egyede él még természetes környezetében.

A Szentpéterváron tartott 2010-es tigriscsúcson a jelenlévők elfogadták, hogy a vadon élő tigrisek egyedszámát 2022-re megduplázzák. Akkor úgy hitték, mintegy 3200 egyed él a vadonban.

Michael Baltzer, a Természetvédelmi Világalap (WWF) tigrisekkel foglalkozó kezdeményezésének vezetője szerint ez a szám csak becslés volt. „2010-ben sok ország még nem végzett szisztematikus, nemzeti felmérést. Most sokuk elkezdte, vagy éppen végzi a felmérést, de nem mindegyikük, így nagy, aggasztó hiátusok tátonganak tudásunkban. Amíg nem tudjuk pontosan, mennyi tigris él a természetben és merre van tartózkodási helyük, addig nem tudhatjuk, mi lenne a legjobb védelmi terv esetükben” - magyarázza.

Megmentett és szabadon engedett nőstény tigris a Sundarbans területén (Fotó: AFP)

Megmentett és szabadon engedett nőstény tigris a Sundarbans területén (Fotó: AFP)



A WWF üdvözölte, hogy India, Nepál és Oroszország rendszeres országos felmérést végez, ami megbízható adatokkal szolgál tigrispopulációikról. Bhután, Banglades és Kína nemsokára szintén elkészül felmérésével. Ugyanakkor a szakember szerint továbbra sem tudják a vadon élő tigrispopulációk egyedszámát Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Mianmarban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban. A WWF szeretné, ha ezek az országok is mielőbb megszámlálnák nagymacskáikat.

A szervezet szerint a szisztematikus országos felmérések 6-12 hónapot ölelnek fel, így ahhoz, hogy 2016-ra rendelkezésre álljon a globális tigrisállomány frissített verziója, már most el kellene kezdeni őket.

A tigrispopulációkat az utóbbi több mint egy évszázadban megtizedelte a trófeavadászat, az orvvadászat és az élőhelyek eltünedezése.