Remekeltek a magyarok a nemzetközi kémia olimpián

Három ezüstéremmel és egy bronzéremmel térhetnek haza a magyar versenyzők a 46. Nemzetközi Kémia Diákolimpiáról (IChO), amelyet idén Hanoiban rendeztek július 20. és 29. között.

Ezüstéremmel jutalmazták Borsik Gábort, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gimnázium tanulóját, Angyal Pétert, székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákját és a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban tanuló Forman Ferencet. Bronzérmet kapott Sütő Péter, a fővárosi Szent István Gimnázium diákja.

A megmérettetésen 75 ország csaknem 300 diákja vett részt. Országonként négy diák indulhat. Bár a nemzetek között nincs verseny, a becslések szerint Hanoiban a 75-ből a huszadik hely környékén végezhetett a magyar csapat - közölte az MTI-vel kedden Magyarfalvi Gábor, a kémia diákolimpiai program koordinátora.

A magyar csapat kéthetes szigorú válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A résztvevőket a tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatták ki. A vetélkedőn a középiskolás tananyagra épülő elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldani.

Illusztráció - Kémia (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Illusztráció - Kémia (MTI Fotó: Nagy Lajos)



A Nemzetközi Kémiai Diákolimpia egy középiskolások részére rendezett barátságos nemzetközi verseny, a Nemzetközi Természettudományos Olimpiák (matematikai, fizikai, kémiai, biológiai és informatikai) egyike. Célja többek között a tehetségkutatás, a tehetséggondozás, a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, javítása. Az olimpiát évente rendezik meg. Aranyérmet az összes versenyző 10 százaléka szerez, ezüst-, illetve bronzérmet kap a diákok 20, illetve 30 százaléka - tájékoztat az olimpia.chem.elte.hu honlap.

Magyarország alapító tagként 1968 óta megszakítás nélkül vesz részt ezen a versenyen. Mára a diákolimpia az egyik legtöbb országot mozgató kémiai rendezvény lett.