Kunhalmi: néhány napon belül lesz közös főpolgármester-jelölt

A szocialisták budapesti elnöke szerint néhány nap - egy hét, és megállapodnak az ellenzéki pártok, megnevezik a közös főpolgármester-jelöltjüket. Kunhalmi Ágnes szerint olyan embert kell választani, aki nem csak a választók eszéhez, hanem a szívéhez is elér. Az MSZP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányváltó összefogás a tavasszal Budapesten több voksot gyűjtött be, mint a kormánypártok, utóbbiak szerinte ezért változtatták meg a választási szabályokat "az utolsó percben".

Nem szakadtak meg az önkormányzati választások kapcsán folytatott tárgyalások az ellenzéki pártok között, a múlt hét volt a legintenzívebb, a budapesti kerületekben az MSZP, a DK és az Együtt-PM vezetői a helyi jelöltekkel folyamatosan egyeztettek – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Számításai szerint egy héten –pár napon belül megállapodnak egymással, és megnevezik a közös főpolgármester-jelöltjüket.

Mint fogalmazott: az ellenzéki pártokat nehéz helyzetbe hozta, hogy a Fidesz az önkormányzati választások előtt pár perccel új választójogi törvényt csinált, nem elegánsan és nem demokratikus módon megváltoztatta a szabályokat. Nem véletlenül, mert az országgyűlési választásokon a kormányváltó összefogás ugyan nem, de Budapesten sikeres volt, hiszen több baloldali voks született a fővárosban, mint jobboldali, vagyis Budapest megállította a Fideszt – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra: Tarlós István szerint is ellehetetleníti a főpolgármester személyét az új választójogi törvény.  A Fidesz csak azért változtatott a szabályokon, mert „nem jött ki neki a matek”. Egész egyszerűen látta, hogy „rezeg a léc”, és hiába figyelmeztette a pártot a városvezető, miszerint nem ültethetik be a kerületi polgármestereket a közgyűlésbe, mert az a részérdekek csataterévé válik – érvelt Kunhalmi Ágnes, aki felhívta a figyelmet arra: ma a fővárost lecsupaszítják, és tönkreteszik politikailag és gazdaságilag. Ami ma a fővárosban elvész, az holnap vidéken sem lesz már meg – hangoztatta.

A Fidesz egyre inkább csak adminisztratív eszközökkel tudja fenntartani a hatalmát – hangsúlyozta.
Kunhalmi Ágnes a 180 percben

Beszélt arról is, hogy a 3-as metró ügyét „forró krumpliként dobálja” egymás között Tarlós István főpolgármester és a kormány. Ahelyett azonban, hogy a fideszes főváros és a fideszes kormány egymást sározza, adjanak pénzt, mert nem véletlenül kaptak ekkora felhatalmazást. A fővárosiak joggal várják el, hogy azt a 3-as metrót, melyen naponta 400 ezer ember utazik, használni tudják – hangoztatta a szocialista politikus.

A leendő, közös főpolgármester-jelöltről azt mondta: az a fontos, hogy ne csak az emberek eszéig jusson el, hanem a szívéig is. Olyan politikusok kellenek, akik nem öncélból politizálnak, hanem az emberekért – tette egyértelművé.