Hamarosan indul a diplomamentő program

Várhatóan augusztus végén indulnak a diplomamentő program első képzései, amelyekre eddig már csaknem 29 ezren jelentkeztek. A program olyanoknak nyújt majd segítséget, akik sikeres államvizsgán vannak túl, de nem kapták meg a diplomájukat.

Kerekes Eszter tavaly végzett a Pécsi Tudományegyetem magyar tanári és média szakán. A diplomáját még nem kapta meg, mert nincsen nyelvvizsgája. A fiatal lány azért jelentkezett a programra, mert abban bízik, hogy a tanfolyammal hamarabb fel tud majd készülni a nyelvvizsgára. „Remélem, hogy sikerül bekerülnöm a programba, mert önerőből nem biztos, hogy tudnék ennyi pénzt szánni a nyelvtanulásra és hogyha meglesz a nyelvvizsgám, akkor talán a munkaerőpiacon is előrébb léphetek” – fogalmazott a Híradónak.

A diplomamentő programra két hete lehet pályázni, már csaknem 29 ezren jelentkeztek. A tanfolyam olyanoknak nyújt majd segítséget, akik az államvizsgán túl vannak, és már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz - jelenleg körülbelül ötvenezren vannak ilyen helyzetben.

A programra a www.ofa.hu címen lehet jelentkezni, a személyigazolvány vagy útlevél, a lakcímkártya, az adóazonosító és a sikeres záróvizsga igazolás feltöltésével.

Soós Andrea, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. projektvezetője azt mondta: ha bármilyen hiba van a rendszerben, illetve a feltöltött dokumentumban, akkor erről egy hiánypótló értesítést kap minden egyes jelentkező.

A képzések várhatóan augusztus végén indulnak majd el, a jelentkezők országszerte 82 helyszínen vehetnek majd részt nyelvkurzuson.

Az angol, német és francia nyelvtanfolyamokon több mint 13 ezer hely lesz, a jelentkezők között egyebek a szintfelmérő teszt alapján válogatnak.

„Kap egy 0-től 100-ig terjedő pontszámot és amennyiben pontszámegyezés van, figyelembe fogjuk venni a prioritásukat. Az, aki regisztrált álláskereső, akinek a munkanélküliség rátája, ahol lakik, magasabb az országos átlagnál, neki a b2-es nyelvvizsga szükséges a diploma kiváltáshoz” – magyarázta Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Jelentkezni december 31-ig lehet. A program a jövő év végéig tart, a résztvevőknek addig kell sikeres nyelvvizsgát tenniük, különben vissza kell fizetniük a tanfolyam költségeinek a felét.